Prije tačno 42 godine na današnji dan umro je Josip Broz Tito

Prije tačno 42 godine na današnji dan, u Kliničkom centru u Ljubljani, preminuo je doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito, tri dana pred svoj 88. rođendan.

Tito je u januaru 1980. godine primljen u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom. Zbog pogoršanja zdravstvenih problema prije smrti mu je amputirana noga, a od sredine februara te godine bio je u vještačkoj komi.

Vijest je na Televiziji Beograd saopštio Miodrag Zdravković nakon prekida televizijskog programa zbog objave vanredne vijesti.

“Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije”, kazao je tom prilikom Zdravković.

Objava smrti Tita bila je veoma potresna za građane Jugoslavije, a Zdravković je i zaplakao tokom prenosa vijesti.

Posmrtni ostaci Josipa Broza Tita stigli su u Beograd posebnim vozom te su potom smješteni u aulu Skupštine Jugoslavije gdje su građani i državni dužnosnici mogli odavati počast.

U Kući cvijeća na Dedinju, 8.maja, uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja svijeta te čak 700.000 ljudi, ukopan je doživotni predsjednik Jugoslavije.

Josip Broz Tito je rođen u Kumrovcu u tadašnjoj Austrougarskoj 7. maja 1892. godine. Postao je najmlađi vodnik austrougarske vojske, a za vrijeme Prvog svjetskog rata su ga ranili i zarobili Rusi, pa je završio u radnim logorima.

Nakon Oktobarske revolucije, 1920. godine vratio se u novoosnovanu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i u Zagrebu se učlanio u Komunističku partiju.

Po izbijanju Drugog svjetskog rata, postao je vođa Partizanskog pokreta otpora, a nakon njegovog završetka postao je lider Jugoslavije.

Ostao je do kraja života predsjednik, a od 1974. godine i predsjednik Predsjedništva SFRJ.

Imao je čin maršala te bio vrhovni komandant Jugoslovenske narodne armije. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, čiji je u jednom mandatu bio i generalni sekretar.

Source: izvor: sodalive.ba

Drugi čitaju:

Izvor https://tkportal.ba/