Prije 27. godina u razorenom Mostaru udareni temelji bh. nogometa

Piše: Rešad Mamela 

16. septembra ratne 1995.godine održana prva redovna Skupština NS BiH

Bio je to veoma svečan trenutak po kome je Mostar ušao u fudbalsku istoriju naše zemlje. Na ovaj skupštini NSBiH dobio je zvanične organe i prateča dokumenta, koja će biti okosnica za naredne aktivnosti. Na Mostarskoj sjednici skupštine NSBiH izabran je izvršni odbor NSBiH, za Predsjednika sa dvogodišnjim mandatom jednoglasno je izabran Jusuf Pušina, a podpredsjednika Bajro Bačić, te generalni sekretar Ivica Mioč. Na skupštini je istaknuto da je veliki broj igrališta i stadiona u ratnim dejstvima uništen ili ozbiljno oštečen, a uništena je ili otuđena i sportska oprema velikom broju klubova.Tada je donesena hrabra odluka da krene Prvo ligaško nogometno prvenstvo BiH i to 21 oktobra 1995. godine. Osnovana je Prva liga BiH koja je brojala 16 ekipa i dvije druge lige-grupa jug i grupa centar.

Delegati na osnivačkoj Skupštini NSBiH:
Muhamed Osmić, Mensud Mulalić i Osman Bačinović (okrug Doboj). Mirsad Klepo, Enver Bećirović, Alija Balić, Zejnil Selimotić iz FK „Velež“ i Nazif Čišić nogometni sudija (okrug Mostar).Husein Kamber, Jusuf Pušina, Alija Hadžiosmanović, Ismet dr. Arslanagić sportski ljekar, Selmo Turković ispred sudija, Mirsad Fazlagić ispred trenera, Zdenko Jelić NK „Željezničar“ i Rešad Mamela FK Sarajevo(okrug Sarajevo) .Sead Begagić, Elvedin Bjelopoljak, Vildan Hamdičević, Sead Preldžić NK „Čelik“ i Husnija Arapović ispred trenera (okrug Zenica).Bajro Bačić, Avdo Mešić, Hasan Džafić,Ibro Ibrić ispred trenera, Bekir Kravić ispred sudija i Fahrudin Avdičević iz FK „Sloboda“ (Tuzlansko-podrinjski kanton).Ragib Avdagić, Sead dr.Mehičević i Mišo Bogdan (okrug Visoko).Hamza Salihagić, Mirsad Ibrišimbegović, Nurudin dr.Šatrović sportski ljekar i Adem Jelašković ispred trenera (okrug Travnik).

 

Revijalni meč u Jablanici
Po završetku skupštine u Mostaru svi učesnici, brojni gosti i sportski radnici preselili su se u Jablanicu, gdje je na stadionu „Turbine“ pred više od dvije hiljade ljubitelja nogometa, odigran revijalni meč gdje je „A“ reprezentacija BiH igrala protiv novinarske reprezentacije. Tom prilikom od aktivnog suđenja oprostio se jedan od najboljih sudija bivše države Bekir Kravić. Prvi put u BiH tada je vršen direktan prenos jednog fudbalskog meča, a za slušaoce radio Breza isti je komentarisao Rešad Mamela, koji je ujedno bio i prvi oficijelni spiker na nastupu naše nogometne reprezentacije.

Prvi članovi Prve lige BiH
Čelik, Lukavac, Sarajevo, Željezničar, Rudar (Breza), Jedinstvo (Bihać), Olimpik(Sarajevo), Rudar (Kakanj), Sloboda, Zmaj od Bosne (Tuzla), Iskra (Bugojno), Velež, Gradina (Srebrenik), Turbina (Jablanica), Zenica i Travnik.

Source: STUDIO D TK

Drugi čitaju:

Izvor https://tkportal.ba/