Preživio nesreću u Bugarskoj, SPASIO 6 OSOBA, ALI NE I SINA! Vikao mu “skoči skoči”

U autobuskoj nesreći, sedmoro ljudi, četiri muškarca i tri žene, svi s opekotinama, uspjelo je da iskoči iz zapaljenog vozila i tako preživi nesreću na autoputu jugozapadno od bugarske prestonice Sofije.

Jedan od preživjelih u jučerašnjoj nesreći je Orhan Aliti. On i državljanin Srbije Ljuljzim Sulejmani su razbili zadnje staklo i pomogli ostalima da spasu svoje živote, pišu lokalni mediji. Ubrzo nakon fatalne nesreće, Orhan je pozvao svoju suprugu, koja živi u Belgiji.

“Aliti je prijavio da se autobus zapalio, dok je on sa teškom mukom uspio da razbije zadnja stakla autobusa i izađe”, rekao je za lokalne medije njegov brat, Samet Aliti.

Nakon što je skočio na zemlju, Orhan je slomio jednu nogu. Njegov sin Visar je još bio u autobusu. Počeo je, navodno, da viče na njega: “Skoči, Visare, skoči”. Nažalost, dječak je nestao u plamenu.

Orhanovo stanje je sada stabilno. Još ne zna da je među žrtvama i njegov sin Visar, kaže njegov brat.

Orhanova priča otkriva još jedan detalj – u trenutku kada je izašao iz zapaljenog autobusa, umalo ga je udario automobil koji je prolazio autoputem, koji nije stao uprkos očiglednoj tragediji koja se u tom trenutku dešavala.

Tragediju je preživjela i 16-godišnja Zulejha. Njen otac Adnan Jašarovski rekao je da je njegova kćerka nazvala da mu kaže da je preživela brutalnu nesreću. Sada je u Sofiji da posjeti kćerku u bolnici.

“Plakao je. Samo su joj ruke izgorjele, ali inače je dobro. Nije mnogo pričao, plakao je i bio u šoku”, rekli su iz bolnice.

Podsjetimo, autobus je vraćao putnike sa izleta u Istanbulu u Severnu Makedoniju. Nesreća se dogodila kad je autobus makedonske agencije “Besa transa”, koji je bio krcat uglavnom mekedonskim turistima, udario u 3 ujutro u barijeru na autoputu Sofija-Blagojevgrad i zapalio se. Među poginulima je dvanaestoro djece.

Razmere nesreće izazvale su šok i tugu u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, gdje je proglašena trodnevna nacionalna žalost, a makedonski premijer Zoran Zaev opisao je nesreću kao “užasavajuću”. “Posjetio sam povrijeđene u bolnici u Bugarskoj. Srce mi se slomilo kada sam čuo plač oca koji je izgubio dijete”, rekao je Zaev za BBC. prneosi “Novi“.

Izvor: haber.ba