Preminuo srpski patrijarh Irinej, bio zaražen koronavirusom

Vijest o smrti Irineja objavljena je na službenim stranicama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze”, pisalo je u objavi.

Jučer je Srpska pravoslavna crkva je objavila da je pogoršano zdravstveno stanje patrijarha Irineja, koji se u kovid bolnici Karaburma liječio od posljedica zaraze koronavirusom.

Jučer je Srpska pravoslavna crkva je objavila da je pogoršano zdravstveno stanje patrijarha Irineja, koji se u kovid bolnici Karaburma liječio od posljedica zaraze koronavirusom.

“Došlo je do pogoršanja općeg stanja Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posledica COVID 19. Stalni konzilijum ljekara prati opće i kliničko stanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. O zdravstvenom stanju Njegove Svetosti javnost će biti i na dalje izvještavana”, saopćila je SPC.

On se nalazio na liječenju u Vojno medicinskom centru na Karaburmi u Beogradu od 5. novembra. Dan ranije, konstatovano je da je pozitivan na koronavirus.

Rpđen je kao Miroslav Gavrilović u selu Vidova kod Čačka, 28. augusta 1930, a bio je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne Crkve i episkop Niški.

Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine. Zaredio ga je tadašnji German (patrijarh srpski), koji ga je rukopoložio u čin jerođakona i jeromonaha, 24. i 27. septembra 1959. godine.

Bio je profesor Prizrenske Bogoslovije od 1959. do 1968. godine. Završio je postdiplomske studije u Ateni, gdje je otišao školske 1962/63. godine. Poslije toga je bio postavljen za upravitelja monaške škole u manastiru Ostrog. Ponovo je bio profesor i rektor bogoslovije u Prizrenu 1971.-1974. godine, prenosi “Klix“.

Maja 1974. izabran je za episkopa Moravičkog, vikara patrijarha Germana. Za episkopa Niškog izabran je na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora od 21. do 28. maja 1975. godine. Na tron episkopa niške eparhije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu 15. juna 1975. godine

Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne Crkve. Dana 22. januara 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za patrijarha srpskog.

Izvor: haber.ba