Preminula djevojčica (12) u bolnici: Bila je zaražena koronavirusom

Četvoročlana komisija koju čine dr Lajla Sebečevac, spec. anesteziologije sa reanimatologijom, dr Hada Toković, spec. pedijatrije, dr Ruža Milanović, spec. pedijatrije – subspec. kardiologije, prim. dr Fehim Juković, spec. sudske medicine, saopćila je da je dijete primljeno 21. januara u bolnicu, prenose srbijanski medinji

Kako su precizirali, primljena je na Odjeljenje pedijatrije u 17.16 sati, gdje je sanitetom dovezena iz lokalnog Doma zdravlja u Tutinu u teškom opštem stanju i u pratnji medicinskog osoblja.

Po prijemu je, dalje navode, podvrgnuta dostupnim dijagnostičkim procedurama i započeta je terapija, ali je uprkos preduzetom došlo do daljeg pogoršanja stanja i nastupila je smrt.

“Na osnovu kompletne kliničke slike i toka bolesti kod deteta, zatim rezultata svih urađenih analiza, uzimajući u obzir i podatke o prethodno dijagnostikovanim oboljenjima, najvjerovatnije je da se u konkretnom slučaju radilo o smrtnom ishodu izazvanim imunološkim komlikacijama usred ranije infekcije SARS COV-2 virusom, tzv. multisistemskom inflamatornom post-covid sindromu (MIC-s)”, naveli su odgovoru na pitanja portala Telegraf.rs, dodajući da je smrt nastupila istog dana u 20.10 sati, prenosi “Telegraf“.

Niko u porodici nije bio pozitivan na koronavirus u trenutku kada je dovezena u bolnicu.

Izvor: haber.ba