Preminula Branka Veselinović, najstarija glumica na svijetu

Ugledna pozorišna i filmska glumica Branka Veselinović preminula je u 105. godini, a prošle godine službeno je proglašena najstarijom glumicom na svijetu, objavljeno je u srijedu u Beogradu.

Rođena 1918. godine u Starom Bečeju, 18. septembra 2022. napunila je 104. godine, kao najstarija glumica na svijetu.

Jedinstven život, humanitarni rad i posvećenost teatru i pozorišnoj umjetnosti glumice Branke Veselinović zauvijek su obilježili jednu epohu i istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP)”, ocijenila je u srijedu direktorica JDP-a Tamara Vučković Manojlović.

Branka Veselinović bila je članica JDP-a od osnivanja tog pozorišta 1947., a njenom smrću u legendu odlazi i posljednji član slavnog ansambla JDP-a, biranog i sastavljenog od najboljih glumaca iz čitave bivše države, među kojima su bile legendarne Marija Crnobori i Mira Stupica.

Igrala je u više od 100 pozorišnih predstava i filmova, a njena pozorišna karijera uglavnom je vezana uz JDP, gdje je nastavila igrati i poslije odlaska u penziju 1978.

Svoju posljednju ulogu – Dunda Nika u Skupu Marina Držića, igrala je sve do 2007.

Višestruko je nagrađivana, a u žiriju pri dodjeli Sterijine nagrade 1964. godine u žiriju je bio i književnik Meša Selimović.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534429470-0’); });

U pozorištu je upoznala i svog supruga, kolegu Mlađu Veselinovića, s kojim je u braku, sve do njegove smrti, provela 64 godine, prenosi Hina.

Suprupružnici i pozorišne kolege Veselinović nisu imali djece, ali su veliki dio života proveli baveći se humanitarnim radom i pomažući najmlađima, navodi se u priopćenju JDP.

Utemeljili su Fondaciju Branke i Mlađe Veselinović za pomoć djeci s invaliditetom, a zbog humanitarnog rada postala je i počasna ambasadorica UNICEF-a.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534950941-0’); });

Vijest Preminula Branka Veselinović, najstarija glumica na svijetu se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.