PREKO 50 POSTO MLADIH ŽELI OTIĆI IZ BIH, JER IH UČE DA OVU ZEMLJU NE OSJEĆAJU KAO SVOJU: ŽIGA, ĐIPA I DURAKOVIĆ U 7PLUS

Đipa je iskazao rezultate istraživanja o potrebama mladih koje je Institut za razvoj mladih KULT proveo tokom 2021. godine.

  • Prošle godine smo proveli studiju o potrebama mladih, trenutno radimo na finalizaciji rezultata. Preko 50 posto mladih spremno je napustiti BiH. Oko 26 posto namjerava otići iz države u narednih godinu dana. To su cifre koje pokazuju negativan trend. Više je razloga za to, a to su zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvo. Dakle, razlozi više nisu samo ekonomski, već je to loš kvalitet života. Bolje obrazovanje i zapošljavanje su ono što bi zadržalo mlade, pokazali su njihovi odgovori – ističe Đipa.

Žiga problem vidi i u tome što se dijelu mladih domovina nastoji prikazati kao nešto čemu ne pripadaju.

  • Po svim pokazateljima BiH nema ni tri miliona stanovnika. Zato kad nam ode stotina mladih stručnjaka, to je nenadoknadiv gubitak. Iz BiH se odlazi iz očaja, neizvjesnosti i straha od nove agresije naših susjeda. Danas imamo 20-godišnjake koji su kroz odgojno-obrazovnu djelatnost potpuno odrođeni od ove zemlje, jer im se sugerira da je ne doživljavaju kao domovinu. BiH će postati zemlja staraca ako se ovako nastavi – kaže Žiga.

Prof. dr. Duraković je istakao da zenički Univerzitet dijeli iste probleme sa drugim državnim univerzitetima u BiH.

  • Kao i svi univerziteti u BiH, Univerzitet u Zenici ima problem sa nedostatkom studenata. Moramo poći od činjenice da imamo smanjen broj učenika u osnovnim i srednjim školama, sa tendencijom pada. Dakle, mi nemamo populacije. Nepravda tjera mlade ljude iz BiH. Mlad čovjek se ne može zaposliti bez političkih i drugih veza. Mi djecu školujemo za EU. Ko će graditi ovu zemlju ako ostanemo bez naše mladosti? Na Univerzitetu u Zenici otvaramo studijske programe na stranim jezicima radi privlačenja stranih studenata. Ovo je problem države, ne samo univerziteta, što će posebno biti izraženo za pet do deset godina. Moramo također povećati plate, ne može jedan ljekar ili pravnik biti zadovoljan platom od 1.100 KM u vremenu rasta životnih troškova – smatra Duraković.

(M. Imamović)

Izvor: hayat.ba