Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković priveden u FUP

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković u sklopu akcije kodnog naziva “Memori” priveden je u prostorije Federalne uprave policije (FUP).

Od jutros su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) izvršili pretrese na 11 lokacija u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu zbog udruživanja radi izvršenja krivičnog djela i zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Kako smo ranije objavili, jedan od objekata koji je bio predmet pretresa je i Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu. Osumnjičeni je i predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković koji se tereti da je s još pet osoba od jula 2017. godine štampao duple karte za Muzej protiv zločina čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru te da su karte prodavali, a novac od prodaje zadržavali za sebe.

Glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić potvrdila je medijima da se akcija sprovodi po nalogu Tužilaštva KS i da se ukupno šest osoba nalazi pod istragom ovog pravosudnog organa.

Mešković je prvi put izabran za predsjednika Saveza logoraša u BiH 2013. godine, a na ovoj poziciji nalazi se i danas. Prije toga on je obnašao dužnost predsjednika Udruženja logoraša Tuzlanskog kantona.

klix.ba