Pravoslavni vjernici proslavili crkvenu slavu u Dubnici

U prisustvu velikog broja vjernika u kalesijskom naselju Dubnica obilježena je slava svetog Joakima i Ane. Liturgijom u hramu Dubnica počastovao je iguman manastira Papraća arhimandrit Nektarija, uz sasluženje protojereja-stavrofora Radeta Tešića, protnamjesnika Paje Trišića i jereja Đeljka Pavlovića.

Pravoslavnom slavlju prisustvovao je načelnik općine Kalesija, Sead Džafić kao i načelnik susjedne opštine Osmaci Radan Sarić.

Posebna nam je čast što je tu sa nama načelnik Kalesije ali i načelnik opštine Osmaci, što pokazuje našu tendenciju i želju da sarađujemo i da budemo u dobrim odnosima. Ova podrška nam zaista znači, jer je ovaj hram star preko 110 godina i ovo je značajno ne samo za Kalesiju nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu, kazao je pahor osmački i dubnički protonamjesnik Mićo Babić.

Općina Kalesija iz Budžeta svake godine podržava rad vjerskih zajednica samim tim dajemo i podršku pravoslavnim vjernicima u našoj općini. Kroz projekte smo nebrojeno puta do sada podržali i obnovu stambenih objekata ali isto tako smo izdvojili novac i za crkve u Dubnici i Jeginovom Lugu, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On ističe da će institucionalno i dalje pomagati svim stanovnicima Kalesije.

Nakon vjerskog obreda i osvećenja slavskih darova uslijedio je slavski ručak i tradicionalno veselje u dvorištu crkve u Dubnici.