“Povratak iz mrtvih” – svjedočenje jednog vremena

Emir Čović – Tole, veteran, borac Armije BiH, ratni vojni invalid, pisac i pjesnik nedavno je u njemačkom Saarbrückenu promovisao dokumentarni film “Povratak iz mrtvih” autora Emira Morine. Riječ je o Toletovoj biografskoj priči i svojevrstan dokument ispunjen emocijama, autentičnim snimcima i direktnim učesnicima događaja iz perioda agresije na našu zemlju. To je priča i o patriotizmu, nadi i vjeri da uvijek možemo pronaći snage za novi početak, a ujedno i retrospektiva borbe jedinica Armije RBiH na području općine Hadžići kroz njegovu naraciju. Dokumentarac “Povratak iz mrtvih” je jednostavno svjedočenje o jednom vremenu.

– Željeli smo da ovom jedinstvenom emotivnom pričom, mlađe generacije u BiH, ali i šire, saznaju o viteškoj odbrani od agresije kojoj su samovoljno i srcem pristupili mnogi mladi ljudi, kao i moja malenkost. Sve tadašnje planove, želje i ciljeve za budući život, s proljeća 1992., prekinula je armada krvoločnih hordi, naoružanih do zuba, punih mržnje i želje za pogubljenjem, kaže nam Čović.

VITEŠKI MOMENTI

Kroz lični dojam i priču, želio je, kaže, ostati zabilježeno svjedočenje o herojskom podvigu golorukih mladića kakav je i sam bio, o borbi za opstanak i preživljavanje, o duhu koji nas je držao i sačuvao. Tole je dosad objavio CD poezije “Moje pjesme”, zbirku pjesama “Vuk samotnjak”, ratnu knjigu “Povratak iz mrtvih”, kao i knjigu poezije “Lone wolf” (prevod na engleski jezik), a dokumentarac koji je premijerno prikazan nedavno u Njemačkoj, uz svesrdnu pomoć Elvedina ef. Muminovića, predstavlja krunu njegovog dosadašnjeg rada.

– Vrijeme i historija koja nam se stalno ponavljaju, svima nama koji smo bili dio odbrane od agresije, daju jednu vrstu zadaće da bilježimo i dokumentujemo sve ono što je važno, kako se više nikada i nikome ne bi ponovilo. Ponosan sam na sve viteške momente mojih kolega i nadređenih iz perioda 1992.-1995., na čistotu naše odbrane o kojoj se mora govoriti i koju moramo promovirati. Kada posjetim lokacije na kojima se obilježavaju bitke, ali i lokacije na kojima smo snimali, kada se sretnem s bivšim ratnim drugovima, emocije se miješaju, ističe Tole.

image

Tole i Dudaković

 

 

U dokumentarnom filmu “Povratak iz mrtvih”, koji svoj put prikazivanja nastavlja i dalje van granica BiH, učešće su uzeli general Atif Dudaković, ratni komadant Salem Dupovac, Toletovi saborci i mnogi drugi. Kameru, montažu i postprodukciju potpisuju Emir Morina, Namik Vatrenjak i Smajil Kapetanović.

Kaže da je posebno zahvalan Islamskom kulturnom centru Bošnjaka Berlin na čelu sa Advan ef. Ljevakovićem koji mu je donirao protezu (nogu) i samim tim vratili hod. Pomenuti centar je upriličio i osam promocija njegovih projekata, a, kako kaže, beskrajno je zahvalan i brojnim kulturnoumjetničkim društvima, džematima i klubovima koji okupljaju građane iz BiH i Sandžaka posebno u Minhenu, Saarbruckenu, Hanau, Manhaimu, Frankfurtu, Dortmundu, Štutgartu, Kelnu, Antverpenu, ali i drugim prijateljima širom Evrope koji su samoinicijativno finansirali i organizirali promocije za njegove projekte. Narednu promociju van BiH planira početkom septembra u Berlinu, a za jesen su najavljene promocije u Kelnu, Minhenu, Dortmundu, Ženevi, Hanau, St. Gallenu i drugim gradovima, kao i američku turneju krajem godine i to na poziv mnogobrojnih, kako kaže, bh. patriota i prijatelja, džemata i bosanskih klubova.

KLINIČKA SMRT

Pedesetogodišnji Tole iz Hadžića, prije agresije na BiH radio je u čuvenom sarajevskom Domu mladih kao muzički tehničar u periodu 1987. – 1992. Bio je angažovan i na promotivnim turnejama širom bivše Jugoslavije, najviše sa Tifa bendom. Jedan je od osnivača navijačke grupe “Manijaci” 1987.g, a nekada je aktivno igrao fudbal i u klubu “Radnik” u Hadžićima.

Sedmog novembra 1994. prilikom neprijateljske akcije u podnožju Treskavice teško je ranjen gdje je ostao bez lijeve noge, a čak je doživio i kliničku smrt.

– Imao sam šest operacija i sedma je bila amputacija noge, jer nije bilo spasa. Pisao sam i prije pomalo, međutim najviše sam inspiracije imao u tom periodu kad sam bio teško povrijeđen, jer nisam mogao samo ležati, morao sam nešto raditi. Počeo sam pisati neke tekstove i tada sam napisao i pjesmu “Dječak iz mog djetinjstva” posvećena rahmetli prijatelju Adnanu Došliću, kaže Tole koji je turneju imao po cijeloj Evropi u više od stotinu gradova u 12 država.

– Prijatelji iz Berlina su mi predložili da napravim film nakon promocije knjige, tako da na insistiranje tih ljudi iz Berlina, kao i ostalih gradova i dijaspore i prijatelja iz BiH, napravili smo jedan historijski dokument, kaže Čović.

Imaš li zanimljivu iseljeničku priču? Napiši je za Oslobođenje i Moja BiH, i pošalji na: info@mojabih.ba