POMOĆ VLADE FBIH PENZIONERIMA JE ZNAČAJNA, ALI NJIHOV STATUS POTREBNO JE SISTEMSKI RIJEŠITI

Mjera je ovo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Za penzionere je to značajno, ali ekonomisti upozoravaju kako je njihov status potrebno sistemski riješiti. Od nadležnih zato traže da iznos minimalne penzije bude barem 500 konvertibilnih maraka, jer u dosadašnjim, a naročito trenutnim okolnostima, više od 50 posto penzionera jedva sastavlja kraj s krajem.

Sinan Bešlija rano jutros otišao je po svoju penziju, ovaj mjesec 100 maraka veću. Penzioner je već 15 godina. Radni vijek proveo je u metalskom sektoru. Njegova penzija nije najniža, ali ipak brine kako će obezbijediti ogrijev i plaćati račune u periodu koji predstoji. Zato je svaka pomoć dobrodošla.

Sinan Bešlija
  • To je velika pomoć, danas su teška vremena, posebno za one koji imaju male penzije, koji su nemoćni, bolesni, velika je to svota, ali to je jednokratna pomoć – kazao je Bešlija.

Jer da bi se preživjelo, potrebno je mnogo više od toga. Sejidu Ramiću pomaže to što obrađuje zemlju i ima svoju baštu. Ipak, to nije lako čovjeku koji ima 71 godinu.

  • Od ovih penzija, pogotovo ove niže penzije danas nema ništa, prema onome šta je danas standard, bar ispod 600-700 maraka penzija da bude najniža, onda bi nešto ipak moglo, ovako dok namirnice, lijekovi, režije, od penzije ništa – kaže penzioner Sejid Ramić.
Sejid Ramić

Koliko je stanje alarmatno govori i sve veća smrtnost penzionera, pa Udruženja nisu u stanju isplaćivati pomoć koju porodica umrlog dobija, a za koju se sredstva prikupljaju od članarine.

Penzioneri traže da iznos minimalne penzije u Federaciji BiH ne bude manji od 500 konvertibilnih maraka. Nadaju se, također, i vanrednim usklađenjima visine penzija, jer smatraju da za to ima prostora. Uz to bi, kažu, trebalo uključiti i socijalno-ekonomske mjere, jer sve drugo nije život, nego preživljavanje.

U videu pogledajte i šta predlaže ekonomski stručnjak Admir Čavalić.

Video pogledajte i OVDJE.

Izvor: hayat.ba