Pogledajte ko se sve plasirao na Svjestko prvenstvo u rukometu preko baraža

11 timova je osiguralo svoje karte za Svjetsko prvenstvo IHF 2025. nakon završetka Faze 2 – Dio 2 Evropskih kvalifikacija, uz dramatične preokrete i čak jedan dvoboj koji je otišao na penale, što je zaokružilo sedmicu punu uzbuđenja širom Evrope.

Slovenija, tim koji je već osigurao nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, bio je blizu propuštanja mjesta na Svjetskom prvenstvu IHF 2025. nakon poraza od 26:27 u prvom susretu protiv Švicarske, u službenom debiju Andyja Schmida kao trenera muške reprezentacije Švicarske.

U drugom susretu, Slovenija je imala odličan početak i vodila s tri gola prednosti, ali je Švicarska uspjela izjednačiti i preuzeti vodstvo u drugom dijelu utakmice. Golovi Blaza Janca i Deana Bombaca, koji su zajedno postigli 17 pogodaka, pomogli su Sloveniji da ostvari pobjedu od 34:33, nakon što je dvoboj otišao u penale kako bi se odlučilo o kvalifikantu.

Tamo je Slovenija realizirala sve svoje četiri penale, dok je Švicarska promašila dva, kroz Samuela i Manuela Zehndera, čime je ekipa Urosa Zormana osigurala svoje treće uzastopno sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu IHF.

Najveće iznenađenje došlo je u obliku Italije, koja je osigurala mjesto na svjetskom rukometnom prvenstvu tek po drugi put u svojoj historiji, okončavajući čekanje od 27 godina i slaveći dvije pobjede iz dva susreta protiv Crne Gore.

Još jedan vrlo izjednačen susret bio je između Španije i Srbije, gdje je Španija započela s vodstvom od četiri gola zahvaljujući svojoj pobjedi od 32:28 u prvom susretu. U prepunoj Spens Areni u Novom Sadu, Srbija je imala fantastičnu izvedbu golmana Dejana Milosavljeva, koji je obranio 16 udaraca uz 44% efikasnosti u obrani.

Na temelju 5:1 starta, Srbija je iskoristila svoju sreću i otvorila šest golova prednosti nakon 45 minuta, ali je Španija išla korak uz korak do kraja, dok je njihovo iskustvo spasilo ekipu Jordija Ribere, te je Srbija uspjela ostvariti pobjedu od tri gola, 25:22, nedovoljnu za njihovu kvalifikaciju za kartu u Hrvatsku/Dansku/Norvešku 2025 gdje se održava prvenstvo.

Dramatičan dvoboj vidio je kako zahtjev Faroe Otoka za prvom berbom na Svjetskom prvenstvu završava očajem, unatoč sedam golova prednosti kod kuće protiv Sjeverne Makedonije. Do kraja prvog poluvremena drugog susreta u Skoplju, Sjeverna Makedonija je već smanjila zaostatak na tri gola, a osam pogodaka Zharka Peshevskog bilo je dovoljno da njegova ekipa ostvari pobjedu od 34:26, koja je donijela dramatičan povratak ekipe Kirila Lazarova, s ukupnom pobjedom od 61:60.

Preokrete su napravili i Nizozemska i Češka, koje su izgubile prve susrete svojih dvoboja protiv Grčke odnosno Rumunjske, ali su pokazale izvrsne izvedbe u drugim susretima. Nizozemska se namučila u prvom poluvremenu, ali je osigurala pobjedu od 58:56 ukupno protiv Grčke, dok je fantastična obrambena izvedba Češke vidjela ekipu Xavija Sabatea kako osigurava čistu pobjedu od 59:51 ukupno protiv Rumunjske.

Još jedan tim koji je izveo preokret bio je Poljska, koja je izgubila prvi susret protiv Slovačke, ali se vratila s pobjedom od 33:25 u gostima zahvaljujući 10 pogodaka centra Kamil Syprzaka.

Ukupnom pobjedom od 55:45 Portugal je pobjedio našu reprezentaciju, dok je najveća razlika ostvarena od strane Islanda, s ukupnom pobjedom od 87:49 protiv Estonije. Austrija (64:56 protiv Gruzije) i Mađarska (69:49 protiv Litvanije) također su se plasirale na Svjetsko prvenstvo IHF 2025.

Mađarska, Italija, Nizozemska, Češka, Španjolska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Portugal, Island, Poljska i Austrija pridružit će se ostalim 18 kvalificiranim ekipama, čime će ukupan broj timova koji su već osigurali svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu IHF 2025.

Ždrijeb za početnu rundu Svjetskog prvenstva IHF 2025. zakazan je za 29. maj.

Europske kvalifikacije Faza 2 – Dio 2 – rezultati:

Litvanija vs. Mađarska 49:69 ukupno

Italija vs. Crna Gora 66:58 ukupno

Grčka vs. Nizozemska 56:58 ukupno

Rumunjska vs. Češka 51:59 ukupno

Španija vs. Srbija 54:53 ukupno

The post Pogledajte ko se sve plasirao na Svjestko prvenstvo u rukometu preko baraža appeared first on SPORT CENTAR.