Ova vježba je efikasnija od hiljadu trbušnjaka!

Trbušnjake možete raditi koliko vam volja, ali njihova efikasnost je upitna. S druge strane, ova vježba je efikasnija od hiljadu trbušnjaka! Radite je pravilno i rezultati će biti veoma brzo vidljivi.


Dlanove spustite na pod, a ramena istegnite tako da su lopatice što udaljenije jedna od druge. Vrat je ravan i zategnut. Ne opterećujte ruke više nego što je potrebno, jer ćete u protivnom veoma brzo odustati od izvođenja vježbe.

Vježba izdržaj najviše pogađa mišiće stomačnog pojasa, ali ćete takođe osjetiti lagani bol i u nogama. U slučaju da ga ne osjetite, zategnite tijelo još više tako što ćete se jače odgurnuti o pod te stisnite zadnjicu kako biste aktivirali sve mišiće donjeg dijela tijela.

Zadnjica treba biti spuštena što niže – vaše tijelo treba da čini ravnu liniju od glave do pete, a ne da izgleda poput trougla.

Vodite računa da pravilno udišete i izdišete, jer ćete na taj način pojačati efikasnost vježbe te dobiti bolje rezultate.

Kako biste zauzeli što pravilniji položaj, zamislite da balansirate sa čašom vode smještenom na donjem dijelu leđa.

Mišići koji najviše rade prilikom izvođenja ove vježbe su mišići stomaka, ramena i tricepsi.

Način izvođenja vježbe

Dlanove i koljena spustite na pod. Zglobovi ruku su direktno ispod ramena, a leđa ravna i zategnuta. Pogled je usmjeren nekoliko koraka ispred vas. Ispružite desnu nogu, a odmah zatim i lijevu. Težina tijela bi sada trebala biti raspoređena između dlanova i nožnih prstiju. Zategnite cijelo tijelo, a posebno aktivirajte mišiće trupa te u tom položaju ostanite između dvadeset i šezdeset sekundi.

Istegnite se tako što ćete spustiti koljena na pod te sjesti na pete. Nagnite se prema naprijed te ruke ispružite ispred sebe. Ostanite što duže u tom položaju kako biste rasteretili mišiće.

Izdržaj radite svakodnevno u tri serije te dužinu izvođenja povećavajte kada god osjetite da vježba postaje previše laka.

Autor: minimagazin.info