OV Kalesija usvojilo Plan proljetne sjetve i Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta

Općinsko vijeće Kalesija prihvatilo je inicijativu za osnivanje nove mjesne zajednice-Hrasno Gornje. Usvojen je Plan proljetne sjetve i utvrđen Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta po zonama za 2019. godinu. Također su usvojene informacije o radu Općinskog suda i Biroa za zapošljavanje u Kalesiji u prošloj godini.

Prema usvojenom Planu proljetne sjetve za 2019. godinu na području općine Kalesija biće zasijana površina od gotovo 8 000 ha, što je za 100 ha više u odnosu na ostvaraenje u prošloj godini. Kao razlozi za povećanje sjetvenih površina navedeni su: organizovan otkup mlijeka, zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, podsticaji primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i povećanje broja grla na farmi Krušik. Najveći dio površine, oko 67 % biće zasijana kukuruzom.

Procijenjeno je da za proljetnu sjetvu (sjeme, đubrivo, gorivo i zaštitna sredstva) biti potrebno oko 8 miliona KM. Programom uređenja gradskog građevinskog zemljišta po zonama, za izgradnju sportske dvorane predviđeno je oko 450 000 KM, za izgradnju nove ulice u Poslovno-proizvodnoj zoni „Kalesija Grad, Kalesijsko polje i Ćetenište“ 447 000,  izgradnju Nove ulice u Kalesiji gotovo 386 000, izgradnju kružnog toka u Ulici „Žrtava genocida u Srebrenici“ 146 000 KM,  a planirana je još izgradnja vodovoda u Memićima i Hemlijašima, sanacija nekoliko klizišta, kao i izgradnja ambulanti u Tojšićima i Vukovijama Donjim. OV Kalesija , između ostalog usvojilo je informacije o stanju u oblasti socijalne i dječije zaštite, te boravku raseljenih osoba na području ove općine i povratku.

Izvor RTVTK