Otvorena 8. likovna kolonija ”KLIK 2018”

U prelijepom abmbijentu i prirodnom zelenilu danas u Palavrama otvorena je 8.likovna kolonija “Klik 2018”.  U blizini vodenice i ljepoti prirode  svoju inspiraciju u umjetničko djelo pretvarali su slikari iz Kalesije, Zenice, Tuzle, Živinica, Banovića, Zavidovića, Žepča.

Koloniju je proglasio otvorenom načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, a prisutne je zvucima violine počastila Lamija Šišić.

Umjetnici su prezadovoljni ambijentom koji, kako kažu, odmara srce i dušu.

Prvu kalesijsku likovnu koloniju 2011. godine u Džafićima organizirali su BZK „Preporod“ Kalesija, od koga je i potekla ideja, i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija. Održana je pod nazivom „Stara Bosna“. Prethodne, 2010. godine, na Vranduku kod Zenice, BZK Preporod Zenica i BZK Preporod Kalesija su organizirali likovnu koloniju pod nazivom „Stara Bosna“. Tada se i rodila ideja da se sljedeće godine likovna kolonija pod istim nazivom održi u Kalesiji.

Nekoliko godina suorganizatori likovne kolonije bili su JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i “Hamidović“ doo. Održavanju likovnih kolonija u Džafićima veliki doprinos dali su mještani Džafića i Rasim Hamidović, u čijoj avliji se i održavala kolonija.

Ove godine JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija samostalno organizira likovnu koloniju.

Komentariši