Ogromna šteta u opštini Kalesija: Poplave i klizišta u više naselja

Nevrijeme koje je jučer pogodilo općinu Kalesija za nepunih sat i po pričinilo je veliku materijalnu štetu čija procjena je u toku. To je bio povod da na području šest kalesijskih mjesnih zajednica bude proglašeno stanje prirodne nesreće, u mjesnim zajednicama Tojšići, Kikači, Petrovice, Rainci Gornji, Rainci Donji i Vukovije.

 

Prvi preliminarni rezultati poplava na teritoriji općine Kalesija

Komisija za procjenu šteta od poplava i drugih prirodnih nesreća na području općine Kalesija danas u 16:00 sati Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu dostavila je izvještaj o trenutnom stanju na terenu kada su u pitanju posljedice poplava koje su jučer zadesile zapadni dio općine Kalesija.

Prema prvim preliminarnim izvještajima voda je prodrla u preko 70 stambenih,pet privrednih objekata, a dvije porodice u Gornjim Tojšićima su iseljene iz svojih domova te će im Općina Kalesija u saradnji sa Crvenim križom obezbjediti adekvatan privremeni smještaj.

Prijavljeno je deset klizišta, pričinjena je veća materijalna šteta na lokalnim i nekategorisanim putevima. Za vozila nije prohodna putna komunikacija između Kikača i Kundakovića gdje je usljed bujičnih voda oštećena putna komunikacija.

Iz Službe za civilnu zaštitu i komunalne poslove upućen je apel građanima poplavljenih područja da obavezno prije upotrebe vode iz lokalnih cjevoda vrše prokuhavanje iste.
Rok za prijavu šteta je osam dana od dana nastanka štete i prijava se vrši u prostorijama Općine Kalesija svaki radni dan od 08:00 do 16:30 sati.

Podsjećanja radi na snazi je i dalje stanje prirodne nesreće za mjesne zajednice Tojšići, Kikači, Petrovice, Vukovije Gornje, Raince Gornje i Raince Donje.