Održana ekološka akcija uređenja izletišta „Kiseljak“ u Dubnici

U organizaciji Ekološkog udruženja građana „Eko zeleni“ Kalesija u utorak, 3. Avgusta 2021. godine na lokalitetu izletišta „Kiseljak“ Dubnica, općina Kalesija, održana je ekološka manifestacija „Dani kulturne i prirodne baštine majevičkog kraja“.

Tim povodom izvedena je ekološka akcija uređenja izletišta, pri čemu su  aktivisti „eko zelenih“ pokupili smeće koje su ostavili neodgovorni građani, pokosili travu a zatim u saradnji sa VIK Kalesija postavili česme na izvorište ljekovito-mineralne vode. Osim toga postavljena je tabla sa natpisom Ekološko izletište „Kiseljak“.

U prirodnom ambijentu izletišta „Kiseljak“ održan je Okrugli stol – ekološka debata „Prirodna baština i kultura naroda Majevičkog kraja“ pri čemu su učešće uzeli stručnjaci i predstavnici općine. Između ostalih, predsjednik, „Eko zeleni“ dr. Muhamed Omerović, predstavnik općine Kalesija Mujo Tosunbegović, stručni saradnik za prirodno i etnološko naslijeđe TK, Rusmir Djedović, predsjednik Turističke zajednice općine Kalesija, Mehmed Đedović, direktor ViK Kalesija Sabahudin Sakić, mr. Samir Halilović, prof. Fahrudin Sinanović, prof. Edin Šmigalović.

Istaknuta je potreba za identifikacijom eko turističke destinacije izletišta „Kiseljak“ i isticanje njegove ekološke vrijednosti. Pokrenuta je inicijativa za izradu katastra turističkih destinacija na općini, očuvanje i stvaranje prepoznatljivog i privlačnog ambijenta naše općine i da Kalesiju predstavimo u boljem svjetlu, da se o našoj općini govori kroz kulturno-historijska i prirodna bogatsva koja nismo do sada koristili, složili su se na kraju svi učesnici ove manifestacije.

Takođe, u okviru manifestacije „Dani kulturne i prirodne baštine majevičkog kraja“ zaključen je i ekološki natječaj kojeg su raspisali “Eko zeleni” pod motom ”Kalesijo puna si mi cvijeće, polja ravna i zelena Spreča”. Tim povodom su proglašena tri najljepša dvorišta na području naše općine i uručeni prigodni pokloni. Za najljepša dvorišta proglašena su dvorišta:

Nurije Smajlovića iz Dubnice,

Bege Mujanovića iz Hrasna Donjeg i

Narcisa Zulića iz Sarača.

Dvorište Bego Mujanović
Dvorište – Nurija Smajlović
Dvorište – Narcis Zulić