Objava Ministrice Brašnjić na fejsbuku izazvala reakciju studenata

Bezuslovni prelazak studenata u narednu godinu studija aktuelna je tema na Univerzitetu u Tuzli.

Povodom brojnih natpisa ovih dana, ali isto tako i upita studenata, Ministrica obrazovanja nauke i kulture TK, obratila se studentima putem fejsbuka. Objavu prenosimo u cjelosti:

Poštovani studenti UNTZ,
uzimajući u obzir da u proteklih nekoliko dana konstantno, kao ministrica obrazovanja i nauke TK, dobijam upute vezano za bezuslovni prelazak, imam potrebu da vam se obratim.

Prije svega, želim da znate da u ovoj trenutnoj situaciji ne postoje strane, ne postoje dobri i loši, jer sam uvjerena da smo svi mi ustvari na istoj strani, na onoj, koja ovoj društvenoj zajednici želi i čini dobro u onim okvirima kako ko može i kako je to zakonom dozvoljeno.

Dragi studenti, želim da znate da Vlada, čiji sam član i ja, od početka svoga rada insistira na apsolutnoj autonomiji Univerziteta što smo u nekoliko navrata i dokazali.
Zato, i u ovoj situaciji, kada je u pitanju bezuslovni prelazak Vlada neće ulaziti u autonomiju Univerziteta, nego će svaku Odluku o organizaciji nastave, ispita, vježbi, pa i samog bezuslovog prelaska donositi Senat, što je i praksa, ali i obaveza istog.

Dodatno još želim istaći da na adresu MONTK do juče, tj 29.5.2020. nije došao nikakav Zahtjev, dopis niti išta slično čime bismo bili obaviješteni o samoj ideji bezuslovnog prelaska, ni mi kao ministarstvo, a onda samim tim, ni Vlada TK.

Fahreta Brašnjić,
ministrica obrazovanja i nauke TK

Nakon objave uslijedila je reakcija srudenata, koji su u velikom broju komentarisali objavu iz kojih se da zakljičit da su se nadali bezuslovnom prelasku.

Izvor: Facebook