Obilježena trideseta godišnjica od ubistva tri milicionera u Kalesiji

Delegacija Općine Kalesija predvođena općinskim načelnikom Seadom Džafićem, predstavnici Udruženja „Kalesijska policija 1992-1995“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK, članovi porodica, Organizacije proistekle iz rata kao i građani Kalesije danas su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali počast ubijenim milicionerima Seadu Bukvareviću, Zijadu Živčiću i Seadu Avdiću kao i svim šehidima i poginulim borcima Armije RBiH.

Na današnji dan 1992.godine Rade Janković zajedno sa drugim pripadnicima SDS-a iz Dubnice ubio je Seada Bukvarevića i Zijada Živčića nakon čega je pobjegao u svoje naselje gdje su ga sakrile komšije Srbi. Nedugo nakon smrti pomenutih policajaca ubijen je i Sead Avdić. Za njihova ubistva niko nije odgovarao, a ovo je možemo slobodno reći bio početak agresije na Kalesiju.

Ubice i nalogodavci ubistva milicionera se znaju ali oni nikada nisu odgovarali za ono što su učinili. Pored Rade Jankovića koji je pucao sa njim su bili i drugi Srbi iz Dubnice koji sada šetaju slobodni, kazao je Ismet Mešić nekadašnji načelnik PS Kalesija.

Kako je kazao općinski načelnik Sead Džafić, sva djeca u Kalesiji ali i šire trebaju da znaju svoju historiju. Ovi ljudi su ubijeni samo zato što su rekli da žele da žive u nezavisnoj državi BiH. Ubili su ih Srbi iz Dubnice, gdje su 12.marta osvanule i barikade, a ubice su sakrivene od organa gonjenja, a nedugo nakon toga su prebačene na drugu lokaciju odakle su i dalje ubijali stanovništvo Kalesije.

Načelnik smatra da svi građani Kalesije trebaju da se sjećaju ovih hrabrih milicionera, ali i svih drugih poginulih za slobodu naše općine i domovine.