Ubijeni Kalesijski policajci – 12. mart 1992. godine

Sead Bukvarević, Zijad Živčić i Sead Avdić.

Oni su ubijeni od strane pripadnika SDS-a iz kalesijskog naselja Dubnica, ali za ova ubistva nikada niko nije procesuiran.

Oni su prve žrtve agresije na našu domovinu i ubijeni su braneći Republiku BiH. Njihov ubica, ali i nalogodavci nikada nisu izvedeni pred sud da odgovaraju, a svi znamo ko su, kazao je Ismet Mešić nekadašnji načelnik policije u Kalesiji.

Sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović istakao je da će u narednom periodu Općina Kalesija pronaći lokaciju u samom centru grada kako bi se izgradio spomenik ubijenim milicionerima gdje će moći doći i učenici ali i sadašnji policajci kako bi saznali istinu o hrabrosti ovih ljudi.

Tosunbegović je rekao da je načelnik Općine Sead Džafić pokrenuo i inicijativu da se 12.mart uvrsti u bitne datume za obilježavanje na području naše općine.

Porodice ubijenih milicionera traže od Suda BiH da konačno pred lice pravde izvedu odgovorne za ovaj sločin. Građani Kalesije znaju da su 12.marta 1992.godine kadrovnici tadašnjeg SDS-a Rado Janković, Marinko Todić, Milan Todić, Milutin Ivanović te Vinko Todić učestvovali u ubistvu milicionera te postavljanju barikada na magistralnom putu u Dubnici nedaleko od Kalesije.