Obilježen Dan općine Kalesija

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom spomen obilježju danas je počelo obilježavanje 23.maja Dana općine Kalesija. Na današnji dan 1992.godine Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Borci Armije Republike BiH iako slabije naoružani uspjeli su da nanesu poraz pripadnicima JNA te srbočetničkim jedinicama.

Nakon toga upriličena je Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljena općinska prizanja „Medalja sa zlatnim grbom općine Kalesija“ i „Plaketa sa zlatnim grbom“.

Na kraju svečanosti dodijeljena su i općinska priznanja, a najveće priznanje „Medalja sa zlatnim grbom“ odlukom vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija pripalo je načelniku Seadu Džafiću, dok su „Plakete sa zlatnim grbom“ dodijeljene JZU Dom zdravlja Kalesija, Udruženju crveno-bijela-crvena radost iz Tuzle i PVJ Kalesija.

S obzirom da je uz „Medalju sa zlatnim grbom općine Kalesija“, prvonagrađenom pripala i nagrada od 930 KM, načelnik Sead Džafić je novac poklonio Udruženju koje okuplja žene oboljele od karcinoma „Nijemi krik“, Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama „Osmijeh nade“ i Udruženju „Ženo, majko, sestro“ Kalesija.