Novih šest slučajeva koronavirusa u BiH, dva u Mostaru i četiri u Konjicu

Novih šest slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Bosni i Hercegovini, od čega su dva u Mostaru i četiri u Konjicu, potvrđeno je neslužbeno za “Klix” iz Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite.

Nezvanično među zaraženim osobama je i direktor kompanije Igman iz Konjica Đahid Muratbegović.

Na prošlosedmičnom događaju na kojem je učestvovalo skoro 200 ljudi, a među kojima su bili i federalni premijer Novalić i ministar Džindić, među zvanicama je bio i direktor Slobode iz Čačka, tamošnjeg giganta namjenske industrije, kojem je kasnije dijagonosticiran koronavirus.

S novim potvrdama ukupni broj zaraženih u Bosni i Hercegovini skočio je na 45, odnosno njih 16 u Federaciji Bosne i Hercegovine te 29 u Republici Srpskoj koja jutros nije prijavila niti jedan novi slučaj.

Prvi slučaj u Bosni i Hercegovini registrovan je u Banjoj Luci 5. marta, a radilo se o muškarcu koji je netom prije potvrde došao iz Italije. Ubrzo se broj zaraženih počeo povećavati, a početkom sedmice smo na sreću dobili i prve dvije oporavljene osobe.

Broj zaraženih u regiji sa četvrtkom u 10 sati izgleda ovako: Slovenija – 286, Srbija – 97, Hrvatska – 99, Crna Gora – 8, Kosovo – 19 i Sjeverna Makedonija – 43.

Broj ukupno zaraženih u svijetu dostigao je danas 220.000, u šta su ubrojani i umrli – 8.900 te broj oporavljenih – 85.000. Time broj aktivno zaraženih postaje 125.000, prenosi “Klix“.