Novalić objasnio penzionerima da je bolje da im sada ne povećava penzije?

 

Federalni premijer Fadil Novalić, kada je danas posjetio Zeniće i Zeničko-dobojski kanton, objavio je kako bi sljedeće sedmice trebalo biti iskorišteno „koronski zakon“, odnosno prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica djelovanja pandemija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Novinari su premijera Novalića pitali da će biti 15. aprila, međutim, biti izvršeno usklađivanje penzije, odnosno da postoji mogućnost „da ostanemo dugi penzionerima, da im ne bi i naredili godine bilo je umanjena osnovica pa bi bila dvostruka na gubitku“.

-Tamo je rečeno da se ništa pamti, ne samo za penzionere, nego i za druge – boračke, civilne invalide… ne može biti dok traje stanje pandemije. Ako mi za tri meseca proglasimo da više nema, zakoni o radu će se vratiti nazad, od 15. aprila. Vrijeme će, retroaktivno, djelovati i na penzioni zakon – odgovorio je Novalić.

Dodaje se da će „ako baš uđete u matematiku“, nakon analize, naredne godine za najmanje 15 posto biti umanjeno bruto društvenim proizvodima FBiH.

-Mi bi sledeće godine smanjio za 15 posto penzija! Jel tako? A ko bi to mogao uraditi – pita se Novalić.

Na pitanje o problemima koji su se pojavili u realizaciji dogovora o moratoriju na kredite građana koji je Vlada FBiH postigla poslovnu banku, Novalić je podsjetio da je moratorij “selektivan i namijenjen svima koji su razgovarali o pandemijom koronavirusa”.

-Mi smo pravili provjeru koliko je radnika pogođeno. Već sada je pogođeno 266.000, a od 330.000 radnika. Naše je rješenje da tko će biti pogođen, da će, bez problema, koristiti moratorij. Ko nije, ne može ili ne mora ga koristiti. Stvar je selektivna – podvukao je Novalić.

Fokus.ba