NEMOJTE VIŠE RAZMIŠLJATI: EVO KAKO OPRATI VIŠEKRATNU BOCU ZA VODU

Bez obzira je li vaša bočica s vodom od nehrđajućeg čelika, plastična ili izrađena od drugog tvrdog materijala, važno je na kraju svakog dana ju dobro oprati. Jedino tako se mogu izbjeći bolesti koje se mogu dobiti od prljave boce za vodu.

– Budući da se radi o vlažnoj okolini, bakterije se lako i brzo razmnožavaju, što može dovesti do mučnine, povraćanja i proljeva – kaže Robert Glatter, docent hitne medicinske pomoći na Northwell Healthu.

Bitno je oprati sve dijelove boce, uključujući poklopac i eventualnu slamku.

Najbolji načini pranja i dezinfekcije u nastavku:

1. Mašina za suđe

Većina bočica za vodu se mogu prati u mašini za suđe.

– Bocu perite na najvišoj temperaturi na gornjoj polici među čašama te osušite na najdužem programu jer tu se zapravo ubijaju sve bakterije – objasnila je Donna Smallin Kuper, ovlašteni tehničar za čišćenje kuća.

Prije ponovnog korištenja boca treba biti u potpunosti osušena.

2. Sapun i voda

Ručno pranje deterdžentom i vrućom vodom je najjednostavniji način pranja boce za višekratnu upotrebu. Bitno je da nakon pranja bocu obrišete s čistom i suhom krpom ili papirnatim ručnikom, kako bi spriječili stvaranje novih mjesta na boci koja bi bila podložna pojavi novih bakterija.

3. Ocat

Boca octa u kuhinji može poslužiti i kao dezinfekciono sredstvo za vašu bocu.

– Ocat možete i razrijediti, a s njim ćete uništiti sve bakterije na boci. Pomiješajte istu količinu octa i vode, najbolje 50 mL octa i isto toliko vode te ulijte u bocu, začepite ju i protresite. Ostavite preko noći. Ujutro dobro isperite bocu pod vrućom vodom – savjetuje dr Glatter.

4. Hidrogen peroksid 3% otopina

Ako je unutrašnjost boce nečista ili ima određeni miris, možda biste trebali pranje podići na viši nivo.

– Ovo je moja najdraža metoda dezinfekcije. Čep i bocu temeljno operite pod mlazom vruće vode i isperite. Zatim ulijte oko 50 mL tri postotnog vodikovog peroksida u bočicu i čvrsto zatvorite poklopac. Snažno protresite bočicu te ju otvorite i izlijte peroksid. Isperite toplom vodom kako bi bili sigurni da ste odstranili sav hidrogen peroksid. Vaša boca za vodu bi sad trebala biti u potpunosti čista – kaže Kuper.

5. Tablete za čišćenje vode

– Postoje specijalne tablete za pranje, no za tu namjenu se mogu koristiti i tablete za čišćenje zubnih proteza –  objašnjava dr Glatter.

– Ova jednostavna metoda se sastoji od toga da tabletu ubacite u bocu napunjenu s vodom i ostavite je oko 30 minuta da stoji. Isperite bocu za vodu i spremni ste za novo korištenje.

Izvor: hayat.ba