Nejla Resić, najčitalac „Gradske biblioteke“ u 2021. godini:Uživam dok čitam, čitanjem postajemo puni mašte, obogaćujemo rječnik…

Nastavljamo sa praksom predstavljanja najvrjednijih čitalaca kalesijske biblioteke u protekloj godini.  Ovoga puta razgovaramo sa mladom Nejlom Resić, iz Gornjih Petrovica, učenicom OŠ “Rainci Gornji”, dobitnicom priznanja „Najčitalac u 2021. godini“. Nejla je baš vrijedna članica kalesijske biblioteke. Bila je dobitnica ovog vrijednog priznanja i za 2020. godinu. U biblioteku dolazi sa majkom Merimom koja isto tako voli da čita.

– Recite nešto o sebi?

Nejla Resić: Zovem se Nejla Resić. Zavrsila sam sedmi razred osnovne skole. Volim čitati i pisati price. Isto tako volim  slušati muziku i plesati.

– Sjećate li se prve knjige koju ste pročitali?

Nejla Resić:.Da, sjecam se. Knjiga se zove “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”.

– Kakve knjige najviše volite da čitate?

Nejla Resić: Najviše volim čitati avanturističke knjige

Da li Vam je neka knjiga posebno značajna, da je na Vas ostavila poseban uticaj?

Nejla Resić:.Poseban uticaj ostavila je knjiga”Ruža”(trilogija).

– Kada obično čitate?

Nejla Resić:.Da bi se knjiga čitala i da bi bili član biblioteke treba imati ogromnu ljubav prema tome,nema tu ništa nazor i forsiranja. Čitanjem postajemo puni mašte, iskoristimo svoje slobodno vrijeme na dobar način, rjecnik nam je bogatiji i samo oni koji stvarno uživaju u čitanju i dobroj knjizi znaju šta znači to kad jedva čekamo doći kući iz škole da uzmemo tu knjigu i da vidimo nastavak iste.

– Vodite li evidenciju i zabilješke o pročitanim knjigama?

Nejla Resić: Ne,ne vodim evidenciju o pročitanim knjigama,ne opterećujem se time. Kad čitam, uživam, prepustim se tome i uzmem sebi vremena koliko mi treba za jednu knjigu, nigdje ne žurim.

– Koju knjigu trenutno čitate?

Nejla Resić: Upravo sam pročitala knjigu “Stojan Mutikaša”.

– Poruka za one koji manje čitaju i koji nisu članovi biblioteke?

Nejla Resić:Opće je poznato da se čitanjem obogaćuje rječnik,tako da trebamo čitati i čitati i raditi na sebi i svom izražavanju (te kulture nam danas manjka). S druge strane, treba imati interesovanje i ljubavi prema knjigama i čitanjem, tako da nema tu ništa nazor. Ako volite čitati, samo naprijed, učlanite se u neku biblioteku  jer tu se krije bogatstvo.

The post Nejla Resić, najčitalac „Gradske biblioteke“ u 2021. godini:Uživam dok čitam, čitanjem postajemo puni mašte, obogaćujemo rječnik… appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba

Drugi čitaju:

Izvor https://tkportal.ba/