Neizostavni dio iftara u mjesecu posta: Miris ramazanskih somuna

Mjesec ramazan i pripreme za iftar, za muslimane su skoro nezamislivi bez ramazanskih somuna. Tradicija pravljenja ovog posebnog peciva za vrijeme ramazana i njegov miris, koji su karakteristični za sjeverne gradove Crne Gore, osjećaju se i u Podgorici, javlja Anadolu Agency (AA).

Kada god dođe mjesec ramazan, somuni ili kako ih još neki nazivaju ćahije ili pitice, neizostavni su dio trpeze u domovima muslimana za vrijeme iftara. Redovi ljudi koji pred pekarama čekaju da kupe somune, kako bi iftarili, specifični su baš za vrijeme svetog muslimanskog mjeseca.

Miris ramazanskih somuna osjeća se i u Podgorici. Trideset minuta uoči iftara, pravi se red ljudi koji čekaju tople somune ispred jedne pekare u naselju Stari Aerodrom.

Vlasnik pekare Defrim Sehaj kaže da ljudi svako veče pred iftar dolaze u ovu pekaru kako bi kupili ramazanske somune.

Objašnjava koja je suštinska razlika između običnih somuna i ovih koje prave tokom mjeseca ramazana.

„U odnosu na obične somune, razlika je u tome što se mijesi tanko tijesto i duže se drži u mikseru. Takođe, ukus im daje i susam. Prilikom pečenja, ovi se somuni peku na oko 300 do 320 stepeni i to su neke razlike u odnosu na obične somune i lepinje“, kaže Defrim u razgovoru za Anadolu Agency.

PODGORICA, Crna Gora – 01. maj 2021: Mjesec ramazan i pripreme za iftar, za muslimane su skoro pa nezamislivi bez ramazanskih somuna. Tradicija pravljenja ovih posebnih somuna za vrijeme ramazana i njihov miris, koji su karakteristični za sjeverne gradove Crne Gore, osjećaju se i u Podgorici Vlasnik pekare Defrim Sehaj kaže da ljudi svako veče pred iftar dolaze u ovu pekaru kako bi kupili ramazanske somune. ( Miloš Vujović – Anadolu Agency )

Izvor: haber.ba