Nakon mjesec dana neizvjesnosti: Sead Džafić novi-stari načelnik Općine Kalesija

Sead Džafić (NBL) je ponovo izabran za načelnika općine Kalesija, objavila je CIK BiH.

Džafić je u konačnici imao 5 glasova više od protiv kandidata Zijada Kulanića (SDA).

Prema rezultatima koje je CIK BiH večeras objavila Sead Džafić je osvojio  5.572 glasa, dok je Zijad Kulanić dobio 5.567 glasova.

Podsjećamo, Sead Džafić (NBL) je u izbornoj noći imao prednost od 85 glasova, sa redovnih biračkih mjesta. Međutim, zahvaljajući glasovima dijaspore, mobilnih i covid timova, Džafićeva prednost se “istopila”, tako da je Zijad Kulanić (SDA) za jedan glas bio u prednosti. Na zahtjev obje strane, Nezavisne bosanskohercegovačke liste i SDA, CIK BiH je naredila ponovno prebrojavanje glasačkih listića, nakon čega je u utvrđena razulika plus 7 glasova u korist Seada Džafića.

Kasnije je objavljeno da je Zijad Kulanić dobio još dva glasa, čime je Džafićeva prednost smanjena na 5 glasova.

CIK BiH jučer je ponovo naredio ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa biračkog mjesta u Tojšićima, s ciljem utvrđivanja nevažećih glasačkih listićima. Međutim, rezultat je ostao nepromijenjen, jer su u Glavnom centru za brojanje u Zetri utvrđivani samo nevažeći glasački listići.

Sve dileme u vezi izbora načelnika općine Kalesija riješene su večerašnjim objavljivanjem potvrđenih rezultata Lokalnih izbora, čime je Sead Džafić obnovio mandat načelnika općine Kalesija.