Nakon mjesec dana i Edin Redžić podnio ostavku na direktorsko mjesto u Domu zdravlja Kalesija: Asim Mehedović SEDMI (!!!) imenovani direktor u 16 mjeseci

  • Nakon odlaska Muhameda Osmanovića sa mjesta direktora JZU Dom zdravlja Kalesija 02.03.2021.godine pa do današnjeg dana, 30.06.2022., šest osoba je imenovano za V.D. (vršilac dužnosti) direktora ove ustanove: Nermin Kuralić, Ahmet Tuzlak, Esad Alibašić, Jadranka Osmanović, Edin Redžić i ASIM MEHMEDOVIĆ.
    Praktično, čak 7 (SEDAM) osoba je obnašalo poziciju direktora u periodu od 16 mjeseci.

Zadnji, odnosno najnoviji je, kojeg je Upravni odbor, nakon prijedloga vladajuće SDA, imenovao danas (četvrtak, 30.06.2022) na period od šest mjeseci je Asim Mehmedović, specijalista porodične medicine. Prethodila je tome ostavka Edina Redžića, koji je nakon mjesec dana na poziciji podnio ostavku… Iako je i Redžić naveo da su to “privatni razlozi”, vjerovatno se radi o odbijanju zapošljavanja stranačkih kadrova u ustanovu.

Čak tri od gore nabrojanih su podnijeli ostavku nakon kratkog perioda na čelu ustanove: Ahmet Tuzlak, Esad Alibašić i Edin Redžić. Nermin Kuralić je dočekao kraj dva mandata od 3 mjeseca kao v.d. direktor, dok je Jadranka Osmanović “silom zakona” penzionisana.
Poznavajući prilike u Domu zdravlja mnogi su spremni reći da je Asim Mehmedović dugo čekao ovu priliku, te je sigurno, osim neke “veće sile”, da on neće podnijeti ostavku te da će biti direktor u narednih šest mjeseci.

Treba napomenuti da su tri direktora podnijela ostavku “zbog ličnih razloga”, barem zvanično, ali je javna tajna da se radi o ostavkama nisu željeli biti politički egzekutori političkih direktiva o zapošljavanju u kalesijski Dom zdravlja.
Tuzlak je dugo odolijevao, Alibašić je već u prvoj sedmici podnio ostavku, a zadnji, Redžić, je izdržao otprilike mjesec dana.

Zanimljivo, na zadnjoj sjednici OV Kalesija vijećnik Admir Karić je, prilikom tačke dnevnog reda vezane za Dom zdravlja (Plan kapitalnih ulaganja) direktoru poželio sreću, riječima – “Neka Vam je Bog na pomoći. Došli ste u ustanovu u najgorem trenutku od osnivanja…”

—- Ostaje da se vidi kako će se ponašati novoimenovani v.d. direktor Asim Mehmedović. Da li će uslijediti niz novih zapošljavanja, usporenih dolaskom “neposlušnog” Redžića, ili će Mehmedović pokazati karakter – ostaje da se vidi.

Podsjećamo, nedavno je, nakon velikog pritiska javnosti ali i kandidata koji su učestvovali u konkursu – zaustavljen prijem jednog od vijećnika, koji je smatrao da je ispunio uslove za prijem u ustanovu potpisivanjem članske SDA. Da li će se nastaviti započeto, pa čak i prijem novih vijećnika, kako u medicinsko tako i u nemedicinsko osoblje, pokazat će vrijeme pred nama.

Atmosfera, prije svega međuljudski odnosi, u JZU Dom zdravlja je odavno narušena, pa bi to trebao biti prioritet u radu, a novom direktoru ide u prilog nedavno usvojeni Plan kapitelnih ulaganja, gdje bi se trebali započeti projekti  vrijedni više od 600.000 KM, a krajnji rok za završetak je polovina naredne godine.

Nažalost, čak i ako Asim Mehmedović iznese cijeli mandat – šest mjeseci, UO će morati imenovati novog, jer niko od uposlenika ustanove ne ispunjava uslove za imenovanje na mandatski period, a zbog političke situacije kakva jeste sigurno je da niko ko ispunjava uslove iz drugih ustanova neće doći na “užarenu stolicu”.

(NKP.ba)