Na ulazu u harem džamije u Prijedoru ispisana četiri “S”

Jučer su osvanuli uvrijedljivi natpisi sa nacističkim porukama na ulazu u harem i na garaži Čaršijske džamije u Prijedoru.

– U vrijeme kada sve više govorimo o suživotu toleranciji i sprječavanju djela nastalih iz mržnje, još uvijek ima onih koji su zadojeni fašizmom i mržnjom, saopštili su iz Medžlis Islamske zajednice Prijedor.


Ovakve vandalske činove osuđuju sa izlijevom mržnje prema islamu i Bošnjacima u Prijedoru, te pozivaju sve vladine i nevladine organizacije, predstavnike političkog, kulturnog i vjerskog života da osude ovaj čin i doprinesu njegovom spriječavanju u budućnosti.

– Tražimo od nadležnih organa da sprovedu istragu o počiniocu/počiniocima i adekvantno ih kazne, s ciljem sprječavanja ovakvih radnjih u buduće. Ponadali smo se da su mrzitelji uzeli pouku iz slučaja razbijanja prozora na Čaršijskoj džamiji u septembru 2014. nažalost kako vidimo još je puno onih koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da su Bošnjaci, muslimani, u Prijedoru svoji na svom i da su se uspjeli vratiti i obnoviti svoje džamije i kuće, kažu u saopćenju.

Dodaju da takvima poručujemo da ih ne mogu zastrašiti i da će i dalje širiti optimizam i slobodno izražavati svoju vjeru, kulturu i tradiciju.

Izvor:BH-index.info Kontakt: redakcija@kalesijski.ba