Na UKC-u Tuzla hospitalizirano 118 pacijenata oboljelih od korone

 

– Trenutno hospitaliziranih imamo 118 pacijenata. Od toga 52 pacijenta su u Covid 1 bolnici, odnosno Klinici za infektivne bolesti. U drugoj Covid bolnici imamo 41 pacijenta, respiratorni centar ima 20 pacijenata od kojih je pet na respiratoru. Pozitivno je i jedno dijete, te majka pratilja u Klinici za pedijatriju. Također, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo nam je pozitivna jedna porodilja – izjavio je za Fenu doc.dr. Bahrudin Hadžiefendić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Kada je riječ o kliničkim slikama hospitaliziranih pacijenata, kreću se od srednje teških do izrazito teških.

U punim kapacitetima UKC Tuzla radi i hladni program, te se pruža neometana zdravstvena zaštita svim pacijentima koji je u ovome trenutku trebaju.

Doktor Hadžiefendić apeluje na stanovnike Tuzlanskog kantona da poštuju epidemiološke mjere i da se vakcinišu.

– Ljudima preporučujemo vakcinaciju. Poražavajući su procenti vakcinisanih na nivou Bosne i Hercegovine. Također molim stanovništvo i da nose maske, te na taj način štite i sebe, ali i druge – izjavio je.

Doboj Istok prednjači na području Tuzlanskog kantona po procentu vakcinisanih osoba, više od 50 posto vakcinisanih prvom i skoro 30 posto građana vakcinisanih drugom dozom neke od dostupnih vakcina. Nasuprot ovoj općini je Sapna koja ima tek 12 posto vakcinisanog stanovništva, piše Fena.

Izvor: haber.ba