Na UKC Tuzla pacijentica sa 20 godina umrla od koronavirusa: DOKTORI NISU MOGLI POMOĆI

Blaga promjena primijećena je u decembru i do sredine januara kada je bilo nešto više pacijenata mlađe životne dobi bez komorbiditeta.

Od početka, ovo oboljenje je nama nepoznanica. Ipak, bilo je i mladih osoba. Imali smo i slučaj gdje je mlada pacijentica od 20 godina, koja bila sportista, od posljedica koronavirusa razvila problem na srčanom mišiću i preminula nakon mjesec dana liječenja – izjavila je Smajić u Novom danu.

Smatra se da su osobe koje su preboljele korona virus zaštićene nekih pet mjeseci nakon, navela je dr. Smajić

Upozorila je da pacijenti koji su preboljeli koronu mogu razviti tzv. postcovid simptome, a da su oni šaroliki. Simptomi su primijećeni i kod onih koji su imali teži, ali i lakši oblik COVIDA-19:.

Simptomi se javljaju nakon što prestanu simptomi akutne infekcije, odnosno kada osoba prestane biti zarazna i oni su raznoliki, od uopštenih poput hroničnog umora, pojačanog znojenja, loše koncetracije pa čak i slabijeg pamćenja, do onih koji su u vezi s obilijevanjem organa. Utvrđeno je da ovaj virus izaziva pojačano zgrušavanje krvi pa ukoliko su zahvaćena pluća može se razviti plućna embolija i pojava tzv. plućnih fibroza, ožiljaka što utiče na plućnu funkciju, a može se javiti PTSP, problemi sa srčanim ritmom itd. Preporuka ljekara je postepen povratak fizičkim aktivnostima – zaključila je dr. Smajić, prenosi “Doznajemo“.

Izvor: haber.ba