Na području Kalesije uskoro formiranje ambulante za pregled migranata

Poslanici u Skupštini TK na današnjoj hitnoj sjednici razmatrali su Informaciju o stanju migrantske krize u ovom dijelu BiH.

Kako je rečeno na hitnoj sjednici zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, viši nivoi vlasti ponovo zatvaraju oči pred situacijom u Tuzli kada je u pitanju dolazak migranata. Zbog toga su poslanici izrazili nezadovoljstvo, ali i traže od nadležnih institucija, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara da poduzmu mjere za osiguranje državne granice kako bi se spriječio nelegalni ulazak migranata u našu zemlju.

U narednom periodu na području Kalesije trebala bi biti formirana stacionirana ambulanata za pregled migranata, što je plan Danskog vijeća za izbjeglice. Nadležno ministarstvo već je imalo razgovore sa tom organizacijom, a oni će se nastaviti i narednih dana.

”Gdje bi oni finansirali i opremanje te ordinacije i rad njen, lijekove i opremu, sve što je potrebno, da bi se na taj način barem izvršio pregled migranata koji dolaze na naš kanton i da dobijemo podatke o onome od čega boluju, da imamo informaciju o zdravstvenom stanju kada već dolaze na područje našeg kantona”, navodi Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.