Na Internacionalnom festivalu muzike Kalesijka Lamija Šišić osvojila zlato i proglašena apsolutnim pobjednikom

Zlato za maestralnu violinisticu Lamiju Šišić (15 g) uz klavirsku saradnju mlade pijanistice Meline Šišić na VIII Internacionalnom festivalu muzike “Primavera” održanom 21-24. marta 2024. godine u Etno Selu Stanišići.

Lamija Šišić je učenica VI razreda Osnovne muzičke škole Tuzla u klasi profesorice Nataše Kakeš. Na spomenutom festivalu Lamija je fantastičnom izvedbom Ysayeve Sonate za solo violinu op 27, br 2, i djela Saint-Saensa Introdukcija i Rondo Capriccioso od strane eminentnog žirija (Agneš Otašević, Vitalij Gulijčuk, Marko Josifoski) nagrađena specijalnom nagradom (100 bodova) i zlatnom medaljom.

Po završetku takmičenja, žiri je Lamiju odlikovao i Laureatom (apsolutnim pobjednikom) discipline Violina, a također i novčanom nagradom.

Festival je i ove godine okupio preko 500 učesnika iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Idealna prilika za mlade umjetnike da pokažu svoje znanje i vještine u nekoliko disciplina.

Lamija se zahvaljuje svojoj sestri, mladoj pijanistici Melini Šišić i profesorima na podršci.

“Čestitke svim učesnicima a posebno organizatorima ovog predivnog internacionalnog muzičkog festivala koji se odvija u divnom ambijentu Etno sela Stanišići. Pored brojnih osvojenih medalja u zemlji i inostranstvu za Lamiju je Primavera posebna zbog ljubaznih domaćina koji srdačno dočekuju i ranije i novije učesnike. Lamija od svoje sedme godine na Primaveri nastavlja nizati prijateljstva, divna poznanstva i uspjehe. Svaki trenutak u činu umjetničkoga je nemjerljiv i neponovljiv; na kojem god kraju svijeta se nalazili i u kojem god vremenu plovili, vrijednost i značaj razvijanja vještina i mudrosti, srca i duha nikada ne smijemo omalovažiti!” napisala je Lamijina sestra na svom Facebook profilu.