N1 u rodnom mjestu Miralema Pjanića: “Veliki talenat i posebno dijete”

Avantura Miralema Pjanića u Barceloni još uvijek nije počela, ali osim samog pritiska igranja za jedan od najvećih klubova na svijetu, Pjanić će se morati nositi sa još jednim problemom. Nedugo nakon što je zvanično objavljena informacija kako će Pjanić nastaviti karijeru u katalonskom klubu, brojni mediji, ali i navijači pronašli su intervju našeg reprezentativca iz 2009. godine u kom Pjanić tvrdi da bi jednog dana volio zaigrati za svoj omiljeni klub – Real Madrid.

Tu vijest navijači Barcelone nisu prihvatili blagonaklono, te je naš fudbaler izgubio dio podrške među navijačima. Ipak, uprava Barce Pjaniću je dala punu podršku, a naš as će navijače morati pridobiti svojim igrama na terenu.  No, prelazak u Barcelonu – veliki je sportski uspjeh koji je obradovao i njegovu porodicu i prijatelje u rodnoj Kalesiji. Kako ističu, veoma su ponosni na njegovu fudbalsku karijeru i sve što je postigao. Ekipa N1 posjetila je njegovo rodno mjesto.

Prema pričama rodbine, Miralem Pjanić rado voli doći kući, obići rodbinu, komšiju, prijatelje. Prije dolaska, neni da zadatak šta da mu skuha.

“Sirnicu da mu nena pravi. Voli i burek, ali bez luka da mu nena pravi. Da mi i para, svašta mi da. Evo ti, neno. Kaže'Neno’ i podigne jastučić. Da ga ja dignem poslije njega. Ja dignem i nađem para”, rekla je Muniba Požegić, Pjanićeva nena.

“Bila sam u Luksemburgu i čuvala ga. Mamu je radila, otac trenirao fudbal. Ja spavam, on mene ujutru budim da ustanem i guli tapete. Poslije ga zet pita: ‘Kako tetka guli tapete?’ On pokazuje prstićem, kao ja gulim, a ustvari on ogulio. Nije mi ga bilo teško čuvati. Bila sam ponosna na njega i bio je posebno dijete”, kazala je tetka Jasmina Omerović.

Oni koji porodicu Pjanić poznaju cijeli život, kažu da je Miralem oduvijek bio veliki talenat, a sa 17 godina igrao je u većim rangovima.

“Igrao je za U-17 i U-19 selekciju Metza. Tada smo vidjeli da je riječ o velikom talentu. Počeo je igrati za reprezentaciju Luksemburga za mlađe selekcije. Prilikom posjete porodici Pjanić u Luksemburgu, vidjeli samo da se radi o velikom talentu, o dječaku kojeg zovu mnogi klubovi”, rekao je Mirsad Zulić.

To je danas pokazao prelaskom u Barcelonu, kaže Fahrudin Sinanović.

“To je velika stvar, ne samo za Miralema Pjanića nego za ukupan bosanski fubdal i sve igrače. To je sad brend. Pjanić, Džeko, Ibišević, igrači koji igraju u velikim klubovima i dižu cijenu igračima sa ovog prostora. Mi u Kalesiji smo ponosni na Miralema i on je naš najreprezentativniji fudbalski izdanak”, kazao je Sinanović.

Familija Miralema Pjanića željno ga iščekuje da dođe u rodni kraj, a kako kažu nove sportske uspjehe slavit će zajedno, na njegovom imanju i kod njegove kuće koju je izgradio u šumi u Kalesiji.

“Ja sam ponosna što imamo takvo dijete u familiji i porodici. Miralem je jedan. On je dobar i osjećajan”, kazala je tetka, a nena dodala: “Super se ponaša, kao da je niko i ništa. Zato ga svako i voli jer je skroman i ne puše se. Mire je stvarno super dijete“.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Asocijacija na ime Kalesija mnogima je upravo Miralem Pjanić. Ali sa tog područja su i fudbaleri Eldar Ćivić i Mersudin Ahmetović, a 80-ak kilometera dalje je Bijeljina iz koje potiče Zlatan Ibrahimović što pokazuje da to područje ima talenata koji su uspješni u svijetu fudbala.

izvor: http://ba.n1info.com/