Muškarac iz Tuzle u izolaciji nakon što je vozio ekskurziju u Italiju

Iako su se pojavile nazvanične informacije u javnosti da je jutros na Univerzitetskom kliničkom centru hospitaliziran pacijent koji je stigao iz Italije sa simptomima jake gripe, u Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona kažu da nema potrebe za širenjem takve panike te da nema opasnosti od koronavirusa.

Zbog opasnosti od širenja koronevirusa danas je zasjedao i krizni štab Tuzlanskog kantona kojeg čine epidemiolozi Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doktori iz Zavoda za javno zdravstvo TK, predstavnici Međunarodnog aerodroma Tuzla i Granične policije BiH.

“Donijeli smo odluku da se i Domovi zdravlja uključe u cijelu priču te da se njihovo osoblje educira kako da uzima uzorke na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Naime, mi već dolazimo u situaciju da je potrebno obezbijediti izolaciju za putnike koji su boravili u područjima gdje je aktivan koronavirus”, kaže ministrica zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan pacijent se javio u ambulantnu stanicu “Bukinje” u Tuzli sa simptomima gripe. Kako je pojašnjeno, radi se o vozaču autobusa koji je vozio ekskurziju u Veneciju te da se sam javio doktoru. No, zvanično je saopćeno da se u ovom slučaju ne radi o koronavirusu.

“Njegovo putovanje je trajalo od petka do nedjelje. Vozač se sam javio i on samo ima simptome blage upale grla. Mi to ne možemo povezati s koronavirusnim infekcijama. Međutim, mi smo uradili sve pretrage, ali referalni laboratorij je u Sarajevu i čekamo rezultate. Sanitarni inspektor je odredio njegovu kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana. Ljudi su odgovorni i javljaju nam se. Aktuelna je sezona gripe i mi imamo povećan broj oboljelih od gripe, a simptomi kod gripe i koronavirasa su isti”, kaže doktorica Jasmina Brkić-Đambić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.