Medžlis IZ Zvornik: Obavljeno prvo šerijatsko vjenčanje na Kušlatu

Nije najveća, štaviše, jedna je od najmanjih džamija u Bosni, ali je, uz Begovu džamiju, Ferhadiju i Aladžu, među najčuvenijim bosanskim džamijama. Riječ je o džamiji na Kušlatu, kod Zvornika, poznatoj kao Kušlat džamija, koja je izgrađena na špicastoj stijeni polovinom 15. vijeka. Spominjali su je i Evlija Čelebija i Ivo Andrić.

-Kakav ste mi vi Bosanac kad ne znate za Kušlat. To vam je na onom dijelu starog puta koji od Zvornika vodi prema središnjoj Bosni, a poznat je i po tome što je tu sagrađena prva džamija u Bosni, napisao je Ivo Andrić.
U ovoj zanemenitoj džamiji 29. juna ove godine obavljeno je i prvo šerijatsko vjenčanje.

-Koliko ja znam i pamtim, jeste prvo šerijatsko vjenčanje na Kušlatu. Bilo je zaruka kod ove džamije, ali vjenčanja nije bilo, kazao nam je Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik.

Kušlat džamiju za svoje vjenčanje izabrali su doc. dr. Amela Delić, asistentica na Filozofskom fakultetu u Tuzli – Odsjek žurnalistika, i diplomirani ekonomista Emir Aščić, uposlenik Agencije za prodaju nekretnina AKTIDO Tuzla.
Amela je rođena u Sapni, odrasla u Kalesiji. Njen izabranik Emir je rodom iz Kalesije, a živi u Tuzli.

Na Kušlatu ih je vjenčao Osman-ef. Halilović, imam džemata Jošanica, koji pripada Medžlisu IZ Zvornik.

-Drago mi je da su ovo dvoje mladih i obrazovanih insana izaabrali ovu džamiju za šerijatsko vjenčanje. Kako što je ovaj krajolik lijep, kao što je ova džamija lijepa, vjerujem i nadam se da će tako lijep biti i njihov zajednički život, kazao je efendija Halilović.

Interesovalo nas je čija je ideja bila da se vjenčaju na Kušlatu.

-Ideja za vjenčanje na Kušlatu je moja. Tu džamiju sam doživjela nekom vrstom svoga mjesta, uzvišenja na kojem se osjećam bližom Stvoritelju svjetova. S kolegicom Mirelom Karahasanović nekad ranije na Kušlatu sam održala sastanak kluba čitatelja „Razgovoruša“, posjetim Kušlat i tek tako, da nađem mir koji tamo uspijevam pronaći. Za mene je ta džamija simbol moje Bosne i Hercegovine, doma, islama, mira, pomirenosti sa svijetom i sobom. Odatle je i ideja došla, jednostavno mi je naumpala čim smo odlučili da se vjenčamo. A ne mogu ni opisati koliko me čini sretnom što nas je vjenčao dobri insan i prijatelj, imam Osman Halilović, kazala je doktorica Amela Delić.

Njen muž Emir Aščić sa zadovoljstvom je prihvatio prijedlog da se vjenčaju u ovoj znamenitoj džamiji.

– Čim smo otišli da vidimo džamiju, bio sam oduševljen idejom da se vjenčamo na Kušlatu. Supruga, tadašnja zaručnica, pričala mi je o džamiji pa smo se jednog popodneva, u februaru, uputili da pogledamo mjesto. Znao sam da je to savršeno mjesto za vjenčanje, nesvakidašnje, posebno… Kako sam i očekivao, uprkos vrućini i usponu, vjenčanje na ovakvom mjestu bilo je doživljaj za sve nas, govorio je mladoženja Emir Aščić.

Amela i Emir jesu se prvi vjenčali na Kušlatu, ali, kako nam je rekao Mustafa Muharemović, neće biti i jedini par jer je već najavljeno i novo vjenčanje. Za fotografije sa vjenčanja zaslužni su “UNA STORIA STUDIO” i fotograf Mirza Efendić.

F. Sinanović
(Izvor: Preporod)