Ljubiša Samardžić za vrijeme rata imao jedno mišljenje: ‘U onim teškim vremenima’

Najznačajnija ikona jugoslavenskog filma, slavni glumac Ljubiša Samardžić, preminuo je u Beogradu u dobi od 81. godine u rujnu 2017. Njegova borba za život počela je kada je saznao da mora na operaciju mozga. Naime, u noći s petka na subotu, Ljubiša Samardžić izgubio je bitku s leukemijom. Njegova supruga Mira, s kojom je dijelio pola stoljeća skladnog braka, kći Jovana, unuci te mnogi kolege i poštovatelji ostali su u tuzi.

Mnogi su se tada oprostili od glumca i prijatelja. Redatelj Veljko Bulajić, u razgovoru za Večernji list, prisjetio se rada s Ljubišom: “Na preporuku Bate Živojinovića, Ljubiša je kao mladi glumac početkom šezdesetih doputovao u Zagreb da se upoznamo. Nakon probnog snimanja dao sam mu jednu od glavnih uloga u filmu “Kozara”, za koju je poslije dobio nagrade na nekoliko međunarodnih festivala.”

“Ponovno smo surađivali u Bitki na Neretvi, gdje je dijelio set s Orsonom Wellesom. Nakon snimanja, Orson mi je rekao: Ovaj će mali daleko dogurati! Ljubiša je bio iznimno discipliniran, znao je ne samo svoju ulogu nego i uloge svih svojih partnera u filmu”, rekao je Bulajić istaknuvši da je Samardžić bio jedan od rijetkih umjetnika iz Srbije koji su bez razmišljanja podržali konvoj Libertas, kojim su se hrvatski kulturnjaci suprotstavili JNA blokadi Dubrovnika.

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

‘Za njega su svi bili jednaki i ravnopravni’

O Ljubiši je tada govorio i Rade Šerbedžija. “Ljubiša je bio jedan od najvećih filmskih junaka koje smo imali. Bio je briljantan glumac, a u prijateljstvu vrlo častan i pošten. U onim teškim vremenima ostao je čovjek, ispravan, božanstven, uvijek na strani mira i pravde. Za njega su svi na ovim prostorima bili jednaki i ravnopravni”, rekao je tada i njegov glumački partner te dugogodišnji prijatelj Rade Šerbedžija. Ljubiša Samardžić rođen je 19. studenog 1936. u skromnoj rudarskoj obitelji u Skoplju. Još kao srednjoškolac honorarno je radio kako bi pomogao uzdržavati obitelj. Poslije je studirao i pravo, ali na koncu je ipak završio Akademiju dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi Bojana Stupice.

“Ja sam, zapravo, čovjek iz rudarske obitelji koji smatra da je taj rudarski kruh zaista težak. Znam da sam kao dijete zapamtio nešto vrlo važno, a to je poštovanje čovjeka pod svaku cijenu i požrtvovnost za svakoga. Uvijek sam u igru unosio srce i iskrenost želeći da mi se to vrati. Na sreću, ta moja iskrenost bila je presudna da imam kredibilitet autora i kod kolega”, govorio je. Pridjev legendarni, koliko god zvučao kao otrcana fraza, u njegovu slučaju ima svoje puno značenje jer je u karijeri koja ostaje iza njega snimio više od 150 filmova, uključujući mnoge velike hitove.

“Mikajlo iz “Prekobrojne” Branka Bauera bio mi je ulaznica u svijet filma, Mali iz “Jutra” Puriše Đorđevića donio mi je Zlatnog lava u Veneciji, Mačak iz “Hamleta u Mrduši Donjoj” Krste Papića Zlatnu Arenu u Puli, a drag mi je i Crni Roko iz “Kuda idu divlje svinje” Ivana Hetricha…”, nabrajao je glumac opravdano ponosan na svoj glumački put. Neke od svojih najvećih uloga ostvario je uz glumicu Milenu Dravić. Veliko glumačko poštovanje i prijateljstvo gajio je i s Borisom Dvornikom.

Riječanka opčinila narod u Jugoslaviji pa svijet: ‘Vratila sam se u Hrvatsku iz dva razloga’

“Upoznali smo se na snimanju 1961. godine. Bili smo zaneseni, zaljubljeni u “pivanje” u dva glasa i u “balun” na “male branke”, kako me je Boris naučija govoriti! Gdje god smo snimali, s mještanima smo igrali mali nogomet, a tko bi pobijedio, dobio bi gajbu piva. Naše prijateljstvo bez mrlja trajalo je sve do njegova odlaska. S osobitim poštovanjem ispratili smo ga na splitskom groblju. Njegov Dino mi je tada plačući rekao da mu je i pas cvilio cijelu noć”, pričao je Samardžić, koji ni devedesetih godina, kada je bilo najgore, pred događajima koji zastrašuju, nije gurao glavu u pijesak, već je 1993. snimio film “Kaži zašto me ostavi” o posljedicama rata u Vukovaru. Na istom tragu snimljena je i “Nebeska udica” iz 1999. te “Nataša” 2000. godine.

Objava Ljubiša Samardžić za vrijeme rata imao jedno mišljenje: ‘U onim teškim vremenima’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

Izvor: dnevno.hr