Ljekari u Tuzlanskom kantonu zbog vrućina pozivaju na oprez

Vrlo visoke temperature razlog su zašto je danas i prethodnih nekoliko dana u službama Hitne medicinske pomoći u Tuzlanskom kantonu sve više hroničnih bolesnika koji traže pomoć.

Ljekari pozivaju na oprez te ističu da vrućine pogoduju ne samo dehidraciji i opekotinama od sunca, nego i dekoncentraciji koja vodi u različite oblike nezgoda.

Specijalista urgentne medicine Snježana Rakovac kazala je da je povećan broj pacijenata te da su to obično hronični bolesnici, učesnici saobraćajnih nesreća, osobe s pogoršanim tegobama te sve što donose ove vremenske prilike.

– Današnji dan počeli smo sa jednom reanimacijom, zaista imamo posla i sve su ekipe na terenu i trudimo se da u okviru naših kapaciteta odgovorimo na sve pozive pacijenata – naglasila je.

Ljekari podsjećaju da se od uticaja sunca možemo zaštititi pamučnom odjećom, pokrivanjem glave, hidratacijom tijela iznutra i izvana, te izbjegavanjem fizičkih aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

Za radnike koji su angažovani na gradilištima, na izgradnji puteva i u poljoprivredi, iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona uputili su apel poslodavcima da obrate pažnju na sigurnost zaposlenika.

I ljudima koji rade, kao i onima koji će sunčano vrijeme iskoristiti za odmor savjetuje se da izbjegavaju prženu hranu, a da konzumiraju što više povrća i tečnosti.

Komentariši