Lijepe vijesti iz Gračanice: Nema više zaraženih koronavirusom

 

U vrijeme teške borbe sa koronavirusom, kada se u nekim krajevima Bosne i Hercegovine povećava broj zaraženih osoba ali i medicinskog osoblja, lijepa vijest stiže iz Gračanice, gradu poznatom po privatnom poduzetništvu.

Naime, u utorak je istekla kućna izolacija radnika iz Škahovice koji je u tri navrata testiranjem bio negativan i on u ponedjeljak počinje raditi u svojoj kompaniji na području Gračanice. Nadalje, jučer su iz izolacije izašli majka i 2,5 godišnje dijete iz Miričine kod Gračanice, jer su i oni više puta na testovima pokazali da su negativni na COVID-15.

Tako je i neka tako ostane. Gračanički Dom zdravlja više nije klaster. Borimo se i borit ćemo se za svakog pacijenta. Drago nam je da su i mladić i dijete iz Gračanice izliječeni, ali opuštanja nema, jer mjere zaštite se i dalje moraju provoditi, kako bi ovo zlo pobijedili. Hvala i vama što se interesirate i pišete i ovakve pozitivne priče u teško vrijeme. Čestitam svim Gračanlijama – poručila je ministrica zdravstva u vladi TK-a Dajana Čolić.

I prvi čovjek Gračanice, gradonačelnik, komandant Gradskog štaba CZ-e i policije Nusret Helić, izražava svoje zadovoljstvo činjenicom da na području Gračanice od jučer više nema ni jedne registrirane osobe pozitivne na COVID-19. Pohvalio je zdravstveno osoblje gračaničkih zdravstvenih ustanova i UKC, gračaničke poduzetnike koji su pomogli svoje zdravstvo, aktivnost štaba CZ-e, građane, Crveni križ, udruženja.

Mi smo na vrijeme slijedeći upute Kantonalnog štaba CZ-e, krenuli na posao. U dvorani „Luke“ smo formirali izolatorij sa 500 kreveta za zlu ne trebalo, jedan izolatorij se nalazi u Općoj bolnici „Dr.Mustafa Beganović“. Od našeg Gračanlije iz Njemačke smo na poklon dobili dva respiratora. Tu je i dezinfekcioni tunel sa atestom, jednom riječju epidemiološka situacija na području grada Gračanice je stabilna – kaže Helić, piše “Avaz“.