KOORDINACIJA SINDIKATA TVRDI DA IH VLADA KS OBMANJUJE: POVEĆANJE PRIMANJA ZA 5 POSTO NEĆE DOBITI ONI S NAJNIŽOM PLAĆOM

Tvrde da je neistina da će 14.500 radnika dobiti povećanje plata za 5 posto.

  • To je obmana javnosti koju je plasirala Vlada Edina Forte, odlazećeg premijera Kantona Sarajevo, jer oko 1.500 radnika, koji primaju u najnižim platnim razredima, neće dobiti nikakvo povećanje. Ti radnici koji su najviše pogođeni “galopirajućom” inflacijom primaju najnižu (zagarantovanu) platu koja je veća od njihove osnovne plate i povećanje njihove osnovne plate za 5 posto njima ne znači ništa a nama u sindikatima, kao i cjelokupnoj javnosti, to je potvrda da Vlada Kantona Sarajevo misli samo o sebi, direktorima zavoda, dekanima i profesorima sa UNSA i svima onima čije su plate preko 2.400 KM i više – navode.

Iz Koordinacije dcodaju da je Vlada KS donijela jednostranu odluku koja će prouzrokovati ogromno nezadovoljstvo koje će prerasti u socijalne nemire, masovne proteste i štrajkove i koji će biti fakturisani novoj Vladi Kantona Sarajevo.

  • Prethodno je Koordinacija sindikata donijela odluku o prolongiranju štrajka upozorenja za 22. februar, a koji je bio zakazan za 23. januar, u namjeri da novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo pruži šansu za uspješne pregovore i sporazuman dogovor Vlade i Koordinacije sindikata. Nažalost, današnjom Odlukom Vlada Kantona Sarajevo je vruć krompir dala predstavnicima stranaka vladajuće većine i zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, koji će morati birati između provođenja današnje Odluke kroz donošenje Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo i istovremenih socijalnih nemira, protesta i štrajkova, s jedne strane i poništenja današnje Odluke i zaduženja novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo da sa sindikatima potpiše sporazume koji garantuju pravo, poštenje i pravdu da se plate povećaju u jednakom mjesečnom iznosu od 120,00 KM netto svim radnicima- navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Koordinacije Saudin Sivro.

Dodaju kako će Koordinacija iskoristiti sve svoje resurse u sindikalnoj borbi uključujući i lobiranje zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, koji su 30. decembra 2022. godine pokazali da žele dobro radnicima.

  • I ubijeđeni smo da radnici, njih 22.000 u Kantonu Sarajevo, imaju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo – navode iz Koordinacije.

Izvor: hayat.ba