Klubovi iz Tuzlanskog kantona prijete bojkotom

Lopta u Bosni i Hercegovini nije se ni zakotrljala, a već su na sceni previranja unutar kantonalnih saveza.

Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine promijenio je rodoslijedom rukovođenja Drugom ligom Federacije Bosne i Hercegovine, grupa Sjever, koja je od 2006. godine upravljala Nogometnim savezom TK i Nogometnim savezom Posavskog kantona.

Da li će Sloga biti jedina oštećena zbog prekida prvenstva

Ovi Savezi već 14 godina upravljaju Drugom ligom na način da je jedna sezona “središnja” u Orašju, a druga u Tuzli. Primjera radi, NS Posavskog kantona je organizovao prošlu sezonu koja se prekida zbog pandemije koronavirusa. Sada je stigao crveni na TK, ali je i NSFBiH za šest mjeseci proizveo “mandat” savez sa sjedištem u Orašju.

Odluka je izazvala revolt u NSTK, ali i klubovima koji igraju Drugu ligu FBiH, grupa Sjever, a njih je 13 od 16, koliko timova broji ovaj rang.

Tako je Izvršni odbor Saveza pod čijom ingerencijom je najviše klubova u državi, na sinoć održanoj sjednici usvojio akt u kojem od NSFBiH traži da se stare odluke vrate na snagu.

– NS TK će, ukoliko se stare odluke ne vrate na snagu, tražiti da se Druga liga Sjever organizira u dvije grupe, odnosno Drugu ligu Tuzlanskog i Drugu ligu Posavskog kantona – rekao je za Faktor generalni sekretar NS TK Midhat Arnautović.

Arnautović je naglasio kako NSTK na ovom putu ima apsolutnu podršku klubova iz TK koji participiraju u Drugoj ligi, ali i još nekih kantonalnih saveza.

Slikovito, ako odluka ne bude promijenjena, iz Orašja bi ligom upravljali 18, a iz Tuzle šest mjeseci.

Upućeni tvrde da je sve u novcu. Klubovi na osnovu kotizacija, kazni za žute i crvene kartone i eventualne propuste u organizaciji susreta u kasu Saveza po sezoni uplate oko 100.000 KM. Postoje tu, naravno, troškovi vezani za organizaciju takmičenja, ali ostvaruje se i dobit.

Sjednica Izvršnog odbora NSFBiH bit će održana sutra i na njoj će se raspravljati i odlučivati o ovome problemu.

Vremena je sve manje. Žrijebanje parova Druge lige FBiH na kojem je bio samo predstavnik jednog kluba iz TK već je obavljeno. Prvo kolo igra se 8. augusta. Da li će u takmičenju sudjelovati klubovi iz TK, ili će doći do “cijepanja” ovog ranga takmičenja na dva dijela, a možda i eventualnog bojkota, ostaje nam da vidimo.

Komentar smo probali dobiti i u Nogometnom savezu Federacije BiH, ali generalni sekretar Eldin Baković nije odgovarao na naše pozive.

 S. Selimović (faktor.ba/kalesijski.ba)