Kalesija: Obilježena  godišnjica bitke na Karovinama

Općinski načelnik Sead Džafić, predstavnici koordinacije boračkih udruženja, članovi Vijeća MZ Hrasno Donje te predstavnici političkih partija i nezavisni kandidat za funkciju načelnika Kalesije, na lokalitetu Karovine položili su cvijeće i proučili fatihu za šehide koji su živote dali u odbrani ove kote od agresora.

Na ovom lokalitetu 27 boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine poginulo je braneći temlje države. Odbrana Karovina spriječila je spajanje agresorskih jedinica sa onima na Visu i Dubravama čime je odbranjen veči dio teritorije Kalesije, ali je spriječeno i napredovanje prema Tuzli.

Naše šehide i naše borce ne smijemo nikada zaboraviti, jer da nije bilo njih sasvim sigurno danas ne bi bilo ni nas, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je u svom obraćanju kazao da je ove godine veći broj osoba koje su došle na obilježavanje godišnjice bitke na Karovinama iz razloga što je izborna godina i što su pojedini na listama za vijeće.

Sa ovog mjesta prošle godine sam kazao da će 2020.godine svi oni koji su prethodne tri godine zaboravili za ovo spomen obilježje doći da se fotografišu jer je izborna godina i žele da budu viđeni. Naših šehida se treba prisjećati svakoga sata, dana i mjeseca u godini jer su oni dali nešto najvrednije za temelje ove države, zaključio je Džafić.

O dešavanjima na Karovinama 1992.godine prisutnima je govorio direktni učesnik bitke, Hasan Ćorsulić-Soha koji se sa dosta emocija prisjetio svojih saboraca sa kojima je branio ovu kotu čime je spriječeno prodiranje četnika i drugih paravojnih formacija prema Kalesiji.

Prisutnima se obratio i mjesni imam Muamer Bukvarević koji je sve pozvao na saradnju te zajedništvo kako bi jedni drugima pomogli u kreiranju boljeg ambijenta u lokalnoj zajednici.{$excerpt:n}

Izvor https://tkportal.ba/