Kakve je pjevače Kalesija imala, a tek nogometaše…

“Kalesijski zvuci” i “Kalesijska trojka”, “Jedinstvo”, zaštitni su znak za Kalesiju. Po Sprečanskom polju i po pjesmi poznati su širom planete. Baš kao što je Kalesija posljednjih godina, skoro dva desetljeća postala centar kulturnih zbivanja u BiH.

Stotine promocija književnih djela, dokumentarnih filmova, značajnih manifestacija organizirano je u općini koja se nalazi u sjeveroistoičnom dijelu BiH, na pola puta između Tuzle i Zvornika.

Nedžad Ibrišimović, Avdo Sidran, Fajko Kadrić, Tarik Đodić, Snježana Mulić Softić, Bajro Perva, Goran Milić, Adnan Rondić, Ademir Kenović, Salih Brkić, Goran Milić, Zilhad Ključanin, Isnam Taljić, Hadžem hajdarević, Džemaludin Latić, Asmir Kujović… samo su neki od književnih i novinarskih velikana koji su bili učesnici promocija u Kalesiji.

Kalesijac je Mehmed Meša Đedović jedan od najboljih i najnagrađivanijih bh. književnika, kao i istaknuti novinar, pisac i sportski radnik Fahrudin Sinanović. Koji se smatra najzaslužnijim za kulturni život u ovoj općini.

Malo se zna da je Kalesija od svog osnivanja bila rasadnik vrsnih nogometaša. Više od pola stoljeća Kalesija stvara nogometaše, koji su igrali ili još uvjek nastupaju po svijetu, pa i za reprezentaciju.

Miralem Pjanić je Kalesijac, kao i Eldar Ćivić, Merso Ahmetović i Mirza Mustafić odlični veznjak Sarajeva…

Još desetak je nogometaša, koji su nosili dres bh.reprezentacije, a koji vuku korijene iz Kalesije.

Nešto stariji ljubitelji nogometa posebno pamte generaciju sjajnih igrača koji su pronosili slavu kalesijskog Jedinstva od osnivanja – u periodu od 1970-1980.godine.

Kasim Selimović, ugledni privrednik i sportski radnik, okupio je “kostur” čuvene generacije Jedinstva. Ugostio ih je na “Muškoj vodi”, u sportsko rekreacionom kompleksu,  kakvih je malo u Bosni i Hercegovini, gdje su evocirali uspomene iz igračkih dana…

Za stolom su bili Sulejman Suljo Sinanović, Muhamed Avdić, Ahmo Avdić, Boro Sokić, Dane Pelemiš i Mirsad Šabanović. Kada bi oni danas bili na nogometnoj sceni vrijedili bi milione, igrali na evropskoj sceni. Kompletni igrači i vrsni realizirani ljudi.

Premda svaki od njih zaslužuje respect, prisustvo nekada sjajnog napadača Pelemiša obradovalo je Kalesijce, jer Dane godinama živi izvan BiH.

Druženjem u Kladnju asovi nekadašnjeg Jedinstva poslali su lijepu poruku Kalesijcima širom svijeta, ali i svima ostalim u BiH. Nisu se tek tako zvali Jedinstvo.

Izvor: www.sportske.ba