Kafićima propisane mjere pod kojima je nemoguće raditi: Stolovi za tri osobe, obavezna dezinfekcija…

Kafići, restorani, slastičarnice i drugi ugostiteljski objekti u Bosni i Hercegovini koji su posljednje goste primili prije skoro dva mjeseca s nestrpljenjem iščekuju svako ublažavanje mjera.

Ugostitelji kažu, nemaju ni feninga prihoda, a njih 90 posto bilo je primorano otpustiti zaposlenike.

Dobru vijest nagovijestio je jučer Sanjin Musa, član Federalnog kriznog štaba, i najavio da će najvjerovatnije od 28. maja ugostitelji ponovo otvoriti svoje radnje, piše “Avaz“.

Međutim, svi moraju prilagoditi rad novoj situaciji.

“Tako će stolovi u baštama morati biti postavljeni dva metra jedan od drugoga, a za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva. Neophodno je osigurati i sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu u baštu.

Poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa te je obavezna stalna dezinfekcija stolova. Preporučuje se i dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće”, navedeno je iz Zavoda za javno zdravstvo.

Predsjednik Udruženja ugostitelja KS Sulejman Kapić Leo kaže da nisu zadovoljni mjerama, jer nema svaki kafić dovoljno veliku baštu.

“Kvadrat bašte u centru grada košta 40 KM. Treba to platiti. Mi svi jedva čekamo da otvorimo radnje. Ali po ovakvim mjerama nemoguće je raditi”, rekao je Kapić.