Još jedna uspješna Bosanka: Jasmina Balta završila je Kraljevsku vazduhoplovnu akademiju u Velikoj Britaniji

Krenula je iz Vareša, preko Breze, a zatim stigla u Sarajevo na Fakultet zdravstvenih studija. Na prvoj je godini aplicirala za konkurs za vojnika Oružanih snaga, a prošle godine za Akademiju Cranwell.

Jasmina Balta, pripadnica Oružanih snaga BiH uskoro se vraća u Bosnu i Hercegovinu sa obuke na prestižnoj Royal Air Force College u Velikoj Britaniji. Kako je odlučila biti vojnik, kako stigla do Velike Britanije, kakvi su joj planovi, Balta je otkrila za Interview.ba.

– Ponosna sam na sebe, ponosna sam što sam bila dio ove priče, kazala je za Jasmina Balta.

Prekrasna i ambiciozna Bosanka, upravo ovih dana privodi kraju obuku na prestižnoj Kraljevskoj vazduhoplovnoj akademiji Cranwell (Royal Air Force College) u Velikoj Britaniji.

– Biti vojno lice bio je moj san iz djetinjstva, ali negdje u srednjoj školi sam odlučila školovanje nastaviti kao medicinar. Vojnički san sam zakratko ostavila po strani. No, život nosi nepredvidive trenutke i nikada ne znamo kakvu će priliku pružiti baš nama. Možda je, mislim danas, nova prilika čekala na mene, govori Balta.

Sjeća se kako je tokom prve godine studija, pred kraj drugog semestra vidjela konkurs za vojnike u OSBiH.

– Bio je to za mene trenutak velike odluke. Jedno su želje, drugo mogućnosti i realnost. Želja mi je bila nositi uniformu i zastavu moje jedine države, ali sam imala dilemu hoću li moći to uklopiti s obavezama na fakultetu. Bilo je puno pitanja, je li to ispravno, da li je moguće? Ali, želja je bila prejaka. I velika podrška dragih ljudi, koji su mi uvijek vjetar u leđa. Tako sam odlučila da se prijavim i budem i student i radnik koji školuje sam sebe. Nije bilo lako, ali kad na kraju uspijete, sav umor, neprospavane noći, odricanja, trčanja s posla na predavanja, ostavite po strani i budete ponosni na sebe, kaže ona.