JEZIVA PRIČA – STUDENT IZ ČAČKA STRADAO OD AJKULE U BUDVI: Ovo je jedini napad ajkule u CG moru o kom se malo zna, NA SEBI NOSIO DATUM SMRTI

Uvalica na samom rubu, desno od poznate plaže Mogren, tik od velike ravne stijene koja je omiljeno mjesto za sunčanje i kupanje turistima, čuva užasnu priču o rano ugašenom životu.

Jedini poznati napad ajkule na čovjeku u crnogorskom primorju dogodio se 13. jula, davne, 1955. godine. Tri mladića odveslala su drvenom barakom ka Budvi iz pravca Jaza, gdje su su ljetovali u koloniji studenata. Prekrasna voda na ovom neobičnom prostoru mamila ih je na kupanje.

Prvi u vodu je uskočio dvadesetjednogodišnji student elektrotehnike iz Čačka – Stevan Stevica Tomašević i ubrzo nakon toga bio je napadnut. Od strahovitog ugriza morske nemani mladić je bio gotovo prepolovljen.

Lokalni ribari su tvrdili kako je Tomaševića napala velika bijela ajkula koju je primijetila i mornarička straža, pokušavajući bezuspješno da je ulovi. Prema navodima, ajkula je bila dugačka skoro sedam metara.

Prema sjećanjima starih Budvana, doplivala je u Jadransko more za jednim američkim brodom, a ka obali crnogorskog primorja privukla ju je lešina magarca koju je neko bacio nedaleko od uvale na rubu plaže Mogren gdje se dogodio smrtonosni napad.

Nekoliko dana nakon tragedije, porodica i prijatelji nesrećnog mladića isplivali su čamcem do mjesta nesreće i oprostili se od Stevice bacivši cvijeće i vijence u more. Nevjerovatna je priča o jezivom detalju o kom se pričalo nakon nesreće. Mladić je prije skoka u vodu imao majicu Кajkaškog kluba Čačak, na kojoj je bio izvezen broj 137, koji odgovara datumu njegove smrti.

Mjesec dana nakon tragedije, pri vrhu stene koja se uzdiže iznad uvalice na rubu plaže Mogren, porodica tragično nastradalog mladića postavila je spomen ploču. Ona i dan danas stoji na istom mjestu, ali uklesani natpis nije moguće pročitati, što zbog nepristupačnosti, što zbog toga što je patina sakrila slova na tabli.

Na tabli je ispisano:

– U uvali iza ove stene, kupajući se sa drugovima, 13. VII 1955. izgubi život Stevan-Stevica Tomašević, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22. godini, a kao žrtva morske nemani. Neutješna porodica i drugovi.

O nemilom događaju nije izveijstio nijedan štampani medij! Prvi tekst posvećen tragediji kraj plaže Mogren, bio je članak objavljen u “Pobjedi” od 14. avgusta 1955. godine. Podgorički list je tada izlazio kao dvomjesečnik, a tekst je zapravo bio posvećen postavljanju spomen table stradalom Stevanu Tomaševiću.

– U Budvi je prošle neđelje obavljena jedna neobična i tužna svečanost. Otkrivena je spomen ploča Stevanu-Stevici Tomaševiću studentu elektrotehnike iz Čačka – piše u uvodu teksta.

Tek u trećoj rečenici spominje se kako je mladić stradao – Nesrećni mladić koji je u Budvi ljetovao u koloniji studenata, nastradao je prilikom kupanja od morskog psa – pisala je “Pobjeda”.

U nastavku teksta navodi se ko je prisustvovao i ko je održao govor tokom ceremonije.

Iz odnosa štampanih medija prema ovoj tragediji jasno je da napad ajkule na čovjeka, pored jedne od najatraktivnijih plaža Jadrana, nije u ono vrijeme bila “društveno-podobna tema”.

U ovom detalju treba tražiti razloge zbog čega se minulih godina u brojnim izvještajima povodom ulovljenih ili primećenih ajkula na crnogorskom primorju, nesreća kraj Mogrena pominjala tek uzgred, bez osnovnih informacija i uglavnom uz netačne podatke.

Ovakav odnos medija potpomogao je stvaranju legende po kojoj je nesrećni mladić skočio sa stene direktno u čeljusti nemani koja ga je nakon toga progutala. U gotovo svim verzijama ove nesreće, mladić je bio žrtva velike bijele ajkule.

Ova, za ljude svakako najsmrtonosnija vrsta morskog psa, veoma rijetko zalazi u Jadransko more i još rijeđe prilazi obali. U Crnoj Gori je, zvanično, ulovljena samo jednom. Prije šesnaest godina na pučini je mladunče ove nemani izvukao poznati budvanski ribar Ilija Rafailović, piše Kurir.

Prirodni plijen velike bele ajkule je tuna. To je jedna od rijetkih riba koja se posljednjih godine češće susreće u Jadranskom moru.

Izvor: haber.ba