“Jezik i sevdalinka” – u Srebreniku obilježen Dan maternjeg jezika

U okviru manifestacije „Dani povelje“ Srebrenik 2021, danas je u prostorijama Doma kulture Srebrenik održan okrugli sto na temu „ Jezik i sevdalinka“, u organizaciji aktiva nastavnika i profesora BHS jezika grada Srebrenika.  O jeziku i sevdalinci su govorili prof.dr. Mirsad Kunić, redopvni profesor na Filozofskom fakultetu U Tuzli, doc.dr. Bernes Aljukić, prof. Sadil Mehmedovič i mr.sc. Haris Mehmedović. Zbog trenutne higijensko – epidemiološke situacije tradicionalni kulturno – zabavni program će biti prikazan on line sutra, a učenici novinarske sekcije su pripremili i radio emisiju u kojoj su ukazali na značaj očuvanja maternjeg jezika.

_“Jezik nije samo sredstvo komunikacije, on je jednako i vidnacionalne identifikacije. U njemu je čitava kultura, historija i svijest jednog naroda o sebi. Ja bih kazao da jedan narod najbolje sebe čuva u svome jeziku  i zato niti ima jezika bez naroda, niti naroda bez njegovog jezika. Identitet jednog naroda i dubina njegovog historijskog postojanja kroz jezik se najbolje i najpotpunije legitimira“, – istakao je u svom obraćanju Haris Mehmedović.

Obilježavanje dana maternjeg jezika ima za cilj afirmaciju maternjih  jezika na prostoru BiH, otklanjanje predrasuda o jeziku, te njegovanje svijesti o značaju maternjeg jezika, zajednički je zaključak učesnika okruglog stola.
Objava “Jezik i sevdalinka” – u Srebreniku obilježen Dan maternjeg jezika pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Izvorni članak: “Jezik i sevdalinka” – u Srebreniku obilježen Dan maternjeg jezika

Izvor https://tkportal.ba/