“Jedne stvari me bilo posebno strah”: Ispovijest prve osobe izliječene od korone u BiH

 

Prva osoba izliječena od koronavirusa za „ Glas Amerike “ govorila je o svom traumatičnom iskustvu. Radi se o prvom slučaju virusa zabilježenim u Bosni i Hercegovini.

Prvi slučaj korone virusa zabilježen je u Banjalucima početkom marta, a nakon dvije sedmice potvrđeno je da je žarište širenja virusa tzv. nulti klaster ugašen, prvi oboljeli pacijent izliječen.

U razgovoru za „ Glas Amerike “ objasnite kako je zloglasni virus stigao u naše krajeve.

Kaže do kraja februara kada je iz Italije stigao u Banjaluku nije bilo moguće ni zamisliti ovakav razvoj situacije.

“Kad sam došao iz Italije situacija nije bila ni blizu dramatična kao sad, pričalo se o širenju virusa, ali svi smo normalno putovali i išli na posao. Niko nije mogao ni pretpostaviti da će se ovo desiti”, kaže ovaj Banjalučanin, koji nije želio da mu se navodi ime i prezime.

Ističe da su simtomi bili skoro zanemarivi, jedan dan je imao blago povišenu temperaturu i ništa drugo.

Građanima savjetuje da se pridržavaju mjera i preporuka nadležnih epidemiologa, svih zdravstvenih radnika i drugih nadležnih organa. Kako kaže on je na prvom mjestu zahvalan doktorima i medicinskim radnicima koji su od samog početka bili na visini zadatka.

“Iako je bilo teško biti prvi pošteno i savjesno sam se javio i odradio što je bilo do mene, a to vam potvrđuje i činjenica da je nulti klaster (žarište) zatvoren. Ostanite u kući, sačuvajte sebe i druge i ispoštujte sve što vam nadležni organi kažu, oni znaju šta rade”, naglašava naš sagovornik, koji u Italiji radi skoro 20 godina, a sada je svakodnevno u telefonskom kontaktu sa prijateljima koji tamo žive.

“Tamo je situacija dramatična i nadam se da kod nas to neće da se desi. Vjerujem u naš zdravstveni sistem i da imamo stručne, sposobne i odgovorne ljude, ali moramo da im pomognemo i uradimo što je do nas, ovo je borba svih nas i neophodno je da svi damo svoj doprinos”, poručuje prvi izliječeni pacijent u BiH od korona virusa.