Je li poljuljana skupštinska većina u TK i vode li se dogovori u kafanama?

Mnogo negativnih konotacija u javnosti izazvala je nedavna fotografija čelnika SDA i PDA, nastala u jednom ugostiteljskom objektu na području Tuzlanskog kantona. I jedna i druga stranka, oglasile su se nakon toga i jasno iskazale stav da od eventualne koalicije ove dvije stranke, bar za sada nema ništa, što se moglo čuti proteklih dana.

Ove dvije stranke, kako je istaknuto, na području TK nemaju nikakav koalicioni sporazum. Skupštinsku većinu u najmnogoljudnijem kantonu čine Stranka demokratske akcije sa devet zastupnika, Demokratska fronta sa tri, Socijaldemokrate, Savez za bolju budućnost i Stranka za Bosnu I Hercegovinu sa po dva i Smajo Mandžić, nezavisni zastupnik, što je ukupno 19 zastupnika.

Da je ova većina ‘’poljuljana’’ i da sve ne ide po planu govori činjenica i izjava Nedžada Hamzića, predsjednika Kluba SBB u Skupštini TK i v.d. predsjednika Kantonalnog odbora ove stranke.

Naime, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a zatražio je od Kantonalnog odbora ove stranke u Tuzlanskom kantonu, da u tom svojstvu razmisli o povlačenju svojih ministara iz Vlade Tuzlanskog kantona, budući da je nakon Radončićeve ostavke na poziciji ministra sigurnosti, unutar stranke dogovoreno da će SBB na svim nivoima biti opoziciona stranka.

Nakon što se to dogodilo u Sarajevskom kantonu, kada je u pitanju Tuzlanski kanton, sve je stvar principa, tako da će ministri iz reda SBB uskoro napustiti svoje pozicije u Vladi TK, što će se svakako odraziti i na vladajući koaliciju.

– Ja sam dobio zadatak da porazgovaram sa ministrima i sa kolegicom Lejlom Vuković  da vidimo da naši ministri podnesu ostavke na učešće u Vladi Tuzlanskog kantona. To je slijed događaja u Sarajevskom kantonu I evo, pružena će biti prilika tim nekim novim strankama da pokušaju napraviti većinu u TK. Očekujemo da će se to desiti u nekom narednom vremenskom period, istakao je za Federalnu TV Nedžad Hamzić, v.d. predsjednika KO SBB TK.

S druge strane, u Kantonalnom odboru SDA, Hamzićevu izjavu bez Radončićeve potvrde smatraju neozbiljnom.

– Mi održavamo Vladu Tuzlanskog kantona bez ikakvih problema, doduše bez ministra za prostorno uređenje i okolicu Elvira Rožnjakovića (SBB), koji je trenutno u izolaciji, zbog koronavirusa, ali ga mijenja sekretar, dok je Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK (SBB), uredno na sjednicama Vlade i obnaša svoju funkciju bez ikakvih problema. Čak sam razgovaro sa njim o ovoj temi i on mi je rekao da nije upoznat sa takvim stavom. Smatram da je gospodin Radončić ozbiljan političar i ukoliko je tako odlučio smatram da će to spustiti na niže nivoe, ali jednom regularnom procedurom, jer mislim da treba poštovati ljude – ministre koji su do sada radili maksimalno korektno, profesionalno i na visokom nivou, kao i većina ministara u Vladi, potcrtao je u izjavi za FTV premijer TK i potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Denijal Tulumović.

No vratimo se nedavnom sastanku u ugostiteljskom objektu predstavnika SDA i PDA i naznakama nove većine, što je očito zasmetalo Midhatu Čauševiću, zastupniku SDA u Skupštini TK koji je na društvenim mrežama između ostalog napisao da je protiv vaninstitucionalnog djelovanja i vođenja politike iz ugostiteljskih objekata – kafana.

‘’U 2018. godini smo bili svjedoci gdje nas je dovela ta (van) institucionalna politika. Od 13 zastupnika u Skupštini TK, 10 je slijedilo instrukcije opet iz kafane a tri su ostala dosljedna instituciji stranke i organa SDA. U kampanji smo kazali da smo se obračunali sa tom politikom i da će se ključne odluke za stranku i za TK donositi na organima odnosno institucijama a ne u kafani. Naši članovi i simpatizeri su nam dali podršku i povjerenje na izborima 2018. godine. Eto nas 2020. godine dolazimo u situaciju da neke utakmice moramo igrati ponovo. Akteri opet (van)institucionalne politike sa mjestom održavanja u kafani su zaboravili šta smo i kako smo vodili kampanju 2018. godine.  Opet ponavljamo dogovori kafane ne mogu biti mjera stvari. Ponavljamo baš kao i 2014. odnosno 2018. SDA TK ima organe, ima rukovodstvo ima pravila i propise’’, zaključio je Čaušević.

Kakvi dogovori su se vodili u kafanama, pokazaće vrijeme, kada će i hoće li biti formirana nova skupštinska većina opet je stvar vremena. Jedino što je izvjesno je i podatak da sjednica Skupštine TK nije održana odavno, čak ni ona svečana danas, povodoom Dana Državnosti, što je do sada bio običaj, kako je navedeno zbog pogoršane epidemiološke situacije. No, je li to stvarni razlog?

federalna.ba/Dino Durmić