Jasmina Hostert – Bosanka za Bundestag

Jasmina Hostert je u opkoljenom Sarajevu ostala bez ruke. Kao teško ranjena djevojčica je došla u Njemačku. Danas je političarka SPD koja se zalaže za socijalnu pravdu, izbjeglice, samohrane majke, ali i BiH.

“Rođena sam u Sarajevu gdje sam odrasla sa familijom. Onda je 1992. godine došao taj nesretni rat. U oktobru 1992 je pala granata i tom prilikom sam ostala bez ruke. Operisana sam u Sarajevu, ali se rana inficirala i pod hitno sam morala u inostranstvo“, ovako počinje svoju životnu priču 34. godišnja Jasmina Hoster. Ona je jedna od 4.828 kandidata i kandidatkinja za njemački parlament Bundestag na parlamentarnim izborima koji se održavaju 24. septembra.

Jasmina je sasvim slučajno došla u Njemačku. Mogla je to biti, kako kaže, „i sasvim druga zemlja da je u avionu bilo mjesta. Preko piste smo prvo došli u Kiseljak, a onda u Njemačku“. Po dolasku u Bonn je izvršeno nekoliko operativnih zahvata. „Imali smo sreće što nismo bili smješteni u prihvatni centar za izbjeglice nego kod jedne penzionisane učiteljice – Marije Hostert.”

Ta žena je za Jasminu kasnije postala veoma važna osoba u njenom životu. Ona se brinula da Jasmina nastavi školovanje u Njemačkoj, a kada se njen otac 1997. godine odlučio vratiti u Sarajevo, Jasmina je izrazila želju da ostane. Kada je napunila 18. godina, Marija Hostert ju je usvojila, što je razlog da Jasmina nosi njeno prezime. „ U njemačkom pasošu piše Jasmina Hostert, ali u bosanskohercegovačkom Jasmina Pašić“, kaže Jasmina koja ponosno ističe da je jedna od rijetkih koji imaju dvojno državljanstvo.

Ona je jedna od rijetkih političarki koja ne očekuje da birači dođu na predizborni skup. Akcijama „Od vrata do vrata“ obilazi građane i na njihovom kućnom pragu se informiše o problemima, željama i njihovim očekivanjima od političara. Na osnovu toga je sačinila listu prioriteta među kojim su borba za veća prava i bolje uslove života djece, familija i samohranih majki, borba za solidarno društvo bez omalovažavanja, solidarna stambena politika , sigurna radna mjesta i bolji uslove rada.

Bosnu i Hercegovinu također, kako kaže, neće zaboravlja. „Boriću se prije svega za proces približavanja BiH EU. To je perspektiva za BiH. Zalagaću se i za zakon o lakšem zapošljavanju državljana BiH u Njemačkoj kao i protiv nacionalizma u BiH. U BiH je trenutno bitnije da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak, nego da li neko ima posao ili perspektivu u svojoj zemlji”.